Peking lesz a régi-új Róma, a világ közepe? (Csung Kuo, Kína mandarin nyelvű neve amúgy is azt jelenti: Középső vagy Központi Birodalom.) Az ukrán háború által felkavart világban, az átalakulóban lévő hatalmi viszonyok közepette mostanában nagy a mozgolódás Pekingben. A Nyugat demonstratív Ukrajna-támogatása mögött gazdasági-politikai feszültség érezhető az Atlanti-óceán két partja között – folytatódik Oroszország elszigetelődése is. Nem beszélve az amerikai–kínai katonai-politikai-gazdasági szembenállásról, Tajvan és a Dél-kínai-tenger mint lehetséges közvetlen hadszíntér szerepéről.

China's Travel Peak Before Mid-Autumn Festival Holiday
BEIJING, CHINA - SEPTEMBER 18: Vehicles move on elevated highway before the Mid-Autumn Festival holiday on September 18, 2021 in Beijing, China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Csúcsforgalom Pekingben - minden út Kínába vezet?
Fotó: Getty Images

Egyesek kanosszát járnak, másokat egyéb szempontok ösztökélnek a pekingi zarándokútra. Oda készül más kontinensbéli potentátokkal együtt Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke is. Lula brazil elnök csak valódi, nem „politikai” tüdőgyulladása miatt mondta le kínai utazását. Ott lesz Pekingben és feltehetően találkozik Hszi Csin-pinggel, a legfelső kínai vezetővel Pedro Sánchez szocialista spanyol kormányfő, aki a szingapúri és a maláj kormányfővel együtt hivatalos látogatást tesz Kínában. Miközben a spanyol hatóságok letartóztatják, majd elengedik az ismét spanyol földre érkezett, a 2017-es katalán „szeparatista” eseményekben részvevő európai parlamenti – MEP – képviselőt, a 66 éves Clara Ponsatit. Egyes EP-tagok a Huaweijel együtt üldözött kínai TikTok pártjára állnak, rossz nyelvek szerint azért, hogy a Z generáció szavazatait megcsípjék.

Peking előrelátó

A régi mondást parafrazeálva Kínának nincsenek barátai, csak érdekei. 

„A világnak el kell fogadnia, hogy Kína most nagyobb szerepet játszik a globális színpadon”

 – ezt a figyelmeztetést Li Hszien Long szingapúri kormányfő (a legendás hírű Li Kvan Jev exkormányfő fia) intézte az érintett országokhoz, mielőtt felszállt volna a dél-kínai Kvandzsuba tartó különgépére. A Pekinggel kiváló kapcsolatot tartó Szingapúr irányítója hatnapos kínai körútja során a programja szerint Pedro Sánchezzel együtt részt vesz és felszólal Hainanon, a festői dél-kínai szigeten március utolsó napjaiban tartott nagyszabású nemzetközi Ázsia Boao Fórumon, amit keleti Davosnak is szoktak nevezni, továbbá találkozik Hszi Csin-pinggel. 

Peking előrelátó: Spanyolország veszi át júliusban az EU soros elnökségi tisztét. 

A Boaóra, az ötven ország részvételével összeülő Ázsia-fórumra nyugaton érdemtelenül kevés figyelmet fordítanak. Idei fő témája a szolidaritás és együttműködés a fejlődésért egy bizonytalan világban.

Nem teszik a kirakatba az oroszokat

Kína, Ázsia súlya a világgazdaságban a Covid-válság visszafogó hatását levetkezve, ebben az évben gyorsuló tempóban tovább nő. Az idén Ázsiában a elérheti a 4,5 százalékot, a világgazdaság 3 százalék alatti mértékben bővülhet. 

Oroszország az idén gyakorlatilag észrevehetetlen a Boao Fórumon. 

Annak ellenére, hogy a rendező ország, Kína első embere a minap járt Moszkvában, találkozott Vlagyimir Putyin lnökkel és igen optimistán nyilatkozott a megtárgyaltakról, a kapcsolatépítésről. E szerint a Mennyei Birodalom elnöke, vezetése óvatos, az ukrán háború idején nem akarja a kirakatba kitenni a Moszkvával ápolt szoros kapcsolatokat. Évekkel korábban az oroszok legjobb embereit, például Arkagyij Dvorkovics korábbi miniszterelnök-helyettest küldte a Boao Fórumra.