Nemzetközi gazdaság

Megemelik a zaporizzsjai atomerőmű munkavállalói létszámát az oroszok

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábban aggodalmát fejezte ki az erőmű működése miatt. A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb Európában.

Április végéig négy és fél ezerre emeli Oroszország a megszállt zaporizzsjai atomerőmű dolgozóinak létszámát. Ezt Renat Karcsaa, a Roszenergoatom orosz konszern vezérigazgatójának tanácsadója mondta el csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

IAEA Director General Grossi travels to Zaporizhzhya Nuclear Power Plant
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - MARCH 29: The Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Mariano Grossi (not seen), visits Ukraine’s Zaporizhzhya Nuclear Power Plant (ZNPP) in Russian-controlled Energodar, on March 29, 2023. Grossi visits the power plant to observe nuclear safety and security situation at the facility. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Zaporizzsja, zaporizzsjai atomerőmű
Fotó: AFP

Közlése szerint eddig háromezer munkavállaló írta alá a kollektív szerződést.

Az Ukrajna területén fekvő atomerőművet 2022 februárjáig az ukrán Enerhoatom konszern igazgatta. A háború megindítása után röviddel, 2022. február végén az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a létesítményt. 2022. október 5-én a Roszenergoatom orosz konszern létrehozta a ZAESZ-t üzemeltető társaságot, Vlagyimir Putyin pedig elnöki rendelettel orosz állami tulajdonba vette a megszállt erőművet.

Három nappal később az orosz elnök utasítására a kormány moszkvai székhellyel létrehozta a Zaporozsjei Atomerőmű Vállalatot.

A zaporizzsjai atomerőművet már nem lehet megmenteni

Egyre több a katona és fokozódik a harci tevékenység Zaporizzsja régióban, ami veszélybe sodorja az itt található atomerőművet. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója arról beszélt, hogy mindenképpen egy biztonságos, fegyvermentes zónát kellene kialakítani a létesítmény körül. Rafael Grossi szerint így, hogy egyre több a katona az erőmű közelében, már nem lehet garantálni az atomerőmű biztonságát.

 

 

Ukrajna Oroszország Zaporizzsja atomerőmű
Kapcsolódó cikkek