A TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew azt fogja mondani az amerikai kongresszus előtti csütörtöki meghallgatásán, hogy a kínai tulajdonban lévő, több mint 150 millió amerikai felhasználóval büszkélkedő videóalkalmazás soha nem osztotta meg az Egyesült Államok felhasználói adatait a kínai kormánnyal – írta a Reuters.

France v Wales - Guinness Six Nations
Fotó: Shutterstock

A hírügynökség információi szerint a TikTok-vezér azt is elmondja majd a képviselők előtt, hogy a 

felhasználói adatokat akkor sem osztanák meg, ha ilyen kérés érkezne a céghez, illetve az anyavállalat, a ByteDance nem áll semmilyen kormány vagy állami szervezet tulajdonában, vagy ellenőrzése alatt.

A TikTok kritikusai szerint az egyesült államokbeli felhasználók adatait az alkalmazás továbbadhatja a kínai kormánynak, ezért az amerikai törvényhozók egyre több felszólítást kapnak az applikáció betiltására.

A holland kormány képviselője épp tegnap jelentette be: hamarosan megtiltják a köztisztviselőiknek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok-alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát.