A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát – közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államtitkára kedden Hágában.

Tiktok,App,Logo,Crossed,Out,With,Red,Ban,Sign,Displayed
Fotó: Shutterstock

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint Alexandra van Huffelen újságíróknak nyilatkozva közölte: az állami alkalmazásban levő mintegy 140 ezer köztisztviselő által használt munkahelyi telefonokat úgy fogják beállítani, hogy azokra csak az előzetesen jóváhagyott alkalmazásokat lehessen telepíteni. A „kémkedésre érzékeny alkalmazások” többé nem futhatnak a munkahelyi eszközökön – tájékoztatott.

A lépés a holland nemzetbiztonsági szolgálat (AIVD) ajánlásait követi, amelyekben arra figyelmeztettek, hogy egyre nagyobb a kémkedés kockázata olyan országokból, amelyek kiberprogramjai Hollandiát és érdekeit célozzák. Ilyen ország például Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea – mondta az államtitkár.

Március közepén a belga kormány is megtiltotta munkatársai számára a TikTok használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásba bevont személyes eszközökön egyaránt. A tilalom okaként Brüsszelben arra hivatkoztak, hogy a TikTok algoritmusai lehetővé teszik az alkalmazás számára az információ- és tartalomáramlás befolyásolását, valamint kiemelték, hogy a kínai törvények értelmében a TikToknak együtt kell működnie a kínai hírszerző ügynökségekkel. A tilalom hat hónapig lesz érvényben, és minden olyan eszközre vonatkozik, amelyen a vásárlást, előfizetést vagy a készülék használatát részben vagy egészben a belga szövetségi kormány fizeti.

A brüsszeli székhelyű európai uniós intézmények a hónap elején döntöttek arról, hogy március 20-tól tilos a TikTok használata vagy telepítése a személyzeti elektronikus eszközökre, köztük mobiltelefonokra, táblagépekre vagy laptopokra. Felszólították a munkatársakat, hogy távolítsák el az alkalmazást magánhasználatban lévő személyes eszközeikről is. Indoklásuk szerint 

kiberbiztonsági aggályok vetődtek fel a TikTok közösségi médiaplatform használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és a külső szereplők általi adatgyűjtésre.

Az intézkedés célja az intézmények birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményeket a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek kibertámadásokhoz vezethetnek – közölték.

Szabályozni kell a TikTokot, de szélmalomharc a tiltással próbálkozni – VG Podcast

A világ számos országában bizonyos mértékben tiltani kezdték a kínai TikTok közösségimédia-alkalmazást. A világ egyik legnépszerűbb videómegosztó portálja reformot hozott a közösségi média és a marketing világába, ám a kínai anyavállalat miatt a kormányok potenciális nemzetbiztonsági kockázatot látnak benne. A TikTok minden kétséget kizáróan egy veszélyforrás, amelyet puszta tiltással nem lehet megregulázni. A Be Sociel ügyvezetője, Forgács Mariann volt a vendégünk a VG Podcastban.