A csehek 55 százaléka ellenzi a nyugdíjak lassúbb növekedéséről hozott kormányzati döntést, 37 százalék egyetért a lépéssel, míg 7 százalék nem nyilvánított véleményt – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek az eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

cseh nyugdíjjas
Fotó: Getty Images

A kormány által kezdeményezett és a parlament két háza által éles viták után jóváhagyott nyugdíjtörvény-módosítást Petr Pavel államfő csütörtökön írta alá. 

A döntés következtében júniusban az eredetileg várt 1770 helyett csak 760 koronával emelkednek átlagosan a nyugdíjak.

A kormány lépését elsősorban a fiatalabbak támogatják, míg az idősek ellenzik. A 18 és 34 év közötti korosztályban a nyugdíjak emelkedésének visszafogását mintegy 60 százalék támogatja – mondta Michael Bouska, a felmérést készítő NMS Market Research kutatója.

Az idősek körében épp ellenkező a helyzet: a 65 éven felüliek között, tehát azok körében, akiket a mostani döntés érint, csak a megkérdezettek 18 százaléka ért egyet a kormányzattal, míg a többiek elutasítják a lépést.

A felmérésben részt vevők 60 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi cseh nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn, és mindenképp módosításokra szorul. Az 55–64 éves korosztályban, amelynek tagjai nyugdíjazás előtt állnak, több mint harminc százalék nem látja egyértelműen biztosítottnak, hogy az állam a jövőben ki tudja fizetni a nekik járó nyugdíjakat. A 44 évnél fiatalabbak körében a megkérdezettek tíz százaléka bizalmatlan a cseh nyugdíjrendszer iránt.

Az eddig érvényes szabályozás szerint a tavalyi magas következtében júniusban 11,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, most azonban várhatóan csak 2,3 százalékos lesz a növekedés. 

Ez 15 milliárd koronával terheli meg az államkasszát, míg az eddig érvényes szabályozás szerint ez a tétel 34,4 milliárdot tenne ki.

A kormány szerint a mérséklésére azért van szükség, hogy stabilizálhassák a közkiadásokat. Az állam az idén ezzel 19,4 milliárd koronát takarít meg. Az ellenzék a törvénymódosítást és gyorsított eljárásos elfogadását alkotmányellenesnek tartja, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.