Németország elkerüli a gazdasági recessziót a vezető német gazdaságkutató intézetekből álló Bölcsek Tanácsa szerdán publikált legfrissebb prognózisa szerint. A kilátásokon elsősorban az energiaellátás stabilizálása javított, a gazdaságkutatók meglátása szerint azonba a helyzet továbbra is „feszült”. Az intézetek 0,2 százalékos gazdasági növekedést várnak ebben az évben Németországban. Az évente két alkalommal kiadott prognózisuk előző számában még 0,2 százalékos GDP-csökkenést jeleztek az idei évre. A növekedés üteme jövőre 1,3 százalékra emelkedik.

Weather in Central Germany
Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

A vásárlóerő inflációs eredetű gyengülése, a finanszírozási kondíciók romlása és az exportkereslet vontatott növekedése akadályozza meg az idén és jövőre is a lendületes növekedést

– fogalmazott Monika Schnitzer, a szakértői tanács elnöke.

A fogyasztói árak terén csak jövőre lehet számítani érzékelhető enyhülésre, mivel a bérek emelkedése és a magas termelői árak huzamosabb ideig hozzájárulnak az inflációs nyomáshoz. Martin Werding, a szakértői testület tagja szerint 

az inflációs nyomás egyre szélesebb körben terjed ki a gazdasági különböző ágazataira. 

A testület ezért az idén 6,6, jövőre pedig 3 százalékos inflációt vár.

Baljós adatok érkeztek Németországból, a gyenge euró sem segített

Megugró külkereskedelmi többletről számolt be Németország, az adatok mélyére pillantva azonban feltűnnek a problémák: haladnak a recesszióba, az hanyatlik és az unión kívüli kereskedelemben az egyenleg is romlik. A gyenge euró sem segített.

Az őszi prognózisban elsősorban a gázellátás feltételezett hiányára alapozták a gazdasági kutatók a recessziót jósló borús növekedési előrejelzésüket. Az energiapiacokon azonban azóta stabilizálódni látszik a helyzet. Ennek köszönhetően az Európai Bizottság és a német kormány is javított németországi növekedési prognózisán, és szerény mértékű gyarapodást jeleznek előre.

A német gazdaságkutatók azonban a következő téli szezonra továbbra is jelentős kockázatokat látnak az energiaellátásban.

Ahhoz, hogy a következő téli szezonra fel lehessen tölteni a gáztárolókat, szükség van az energiatakarékossági intézkedések fenntartására

– mondta Veronika Grimm, a testület másik tagja, hozzátéve, hogy Németországnak ebben az esetben is növelnie kell az energiaimportot.

A pénzügyi rendszer stabilitását nem veszélyeztetik a banki szektorban jelenleg tapasztalható problémák a gazdaságkutatók véleménye szerint, a helyzet ugyanis nem hasonlítható a 2008-as pénzügyi krízishez.

A probléma egyes bankok gazdálkodásából ered, nem pedig valamely befektetési eszköz általános elértéktelenedéséből

– mutatott rá Ulrike Malmendier, a tanács tagja, hangsúlyozva, hogy a bankközi piacon zavartalan a reálgazdaság hitelellátása.