Nehéznek ígérkezik az idei év a technológiai vállalatok és főleg az alkalmazottaik számára. A Layoffs.fiy szakportál kimutatása alapján 2023-ban eddig több mint 126 ezer dolgozót bocsátottak el 465 technológiai cégnél. És a dolgok jelenlegi állása szerint további ezreket fenyegethet a leépítés veszélye – írta meg a Yahoo Finance.

Business people having coffee break
Top view of business colleagues discussing during coffee break. Male and female executives drinking coffee while talking at cafeteria in office.
leépítés, cafeteria, vállalat, cég
Drasztikus leépítési hullám indult a techcégeknél, sok népszerű cafeteriaelemtől is elköszöntek.
Fotó: Getty Images

Az elbocsátások magas száma egyfajta beismerése annak, hogy egyes technológiai cégek a koronavírus-járvány idején túl rövid idő alatt túl nagyot nőttek, és az akkori bővítés üteme hosszú távon nem volt fenntartható.

A drasztikus leépítések ráadásul nem csupán az elküldött dolgozóknak okoznak nehézségeket. A munkahelyükön maradtak helyzete sem lesz rózsás, hiszen több felelősséggel, kevesebb támogatással és több stresszel kell megküzdeniük. Ráadásul, mivel a cégek nem felvenni akarnak embereket, hanem elküldeni, így nincs szükség azokra a kedvezményekre sem, amelyekkel az adott cégekhez csábították a munkavállalókat. Többek között az ingyenkávét és több népszerű cafeteriaelemet megszüntettek jó néhány nagyvállalatnál is.

 

Mivel az iparágban a leépítés vált jellemzővé, így nem kell a munkaerőért versenyezniük a cégeknek, emiatt a hatalmi inga ismét visszalendült a munkaadók felé.

 

Dan Cable, a London Business School szervezeti viselkedéssel foglalkozó professzora a The Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott, a munkavállalók gyorsan hozzá tudnak szokni a felkínált extra szolgáltatásokhoz és juttatásokhoz, amelyekkel jól érzik magukat a munkahelyükön, és természetes lesz a meglétük. Az, hogy ez egy extra dolog, sokszor csak akkor tudatosul a dolgozóban, amikor megszűnik egy-egy szolgáltatás.

A szakember szerint ez kétélű fegyver, mert a jó érzéssel ellentétes hatást válthat ki, és az alkalmazottak úgy érezhetik, hogy büntetik őket. „A juttatások közül az ingyenes étkezés az emberek egyik kedvence, ez mindig előkelő helyen szerepel a népszerűségi rangsorban” – nyilatkozta Tony Guadagni, a Gartner Inc. igazgatója, aki a cafeteriamegoldásokkal kapcsolatos munkavállalói attitűdöket tanulmányozta.

Massage expert giving back massage to an exhausted young businessman in portable massage chair
Female massage therapist giving businessman massage for his back and neck pain, while he sitting in a mobile massage chair in office
leépítés, cafeteria, vállalat, cég
Fotó: Getty Images

A Yahoo cikke összegyűjtötte, melyik nagy techvállalat milyen megszorításokkal sanyargatja dolgozói életét.

Meta

A Facebook és az Instagram anyavállalata eddig már elbocsátotta alkalmazottainak 13 százalékát, azaz csaknem 11 ezer embert, és a jelek szerint a leépítések még nem értek véget. Mark Zuckerberg 2023-at a hatékonyságjavítás évének nevezte. A létszámleépítés mellett ez azt is jelenti, hogy több változás várható a vállalat működésében.

Ennek részeként a cég vacsoraszervizének időpontját későbbre tolták, és a transzferbuszjáratok indulási időpontját is 18.00-ra tették. Ezzel azt akarták elkerülni, hogy egyes dolgozók csak az ingyenes étkezés miatt maradjanak bent tovább. A Meta az ingyenes mosodai és vegytisztítási szolgáltatást megszüntette.

További zuhanás vár a technológiai részvényekre, folytatódhat a tömeges leépítés a szektorban

Tavaly 161 ezer embert bocsátottak el a techszektorban, ennek több mint háromnegyede az idén már két hónap alatt összejött. A Morgan Stanley elemzése további gondokra számít.

Salesforce

A vállalat a dolgozók 10 százalékától köszönt el az elmúlt hónapokban. A cég emellett eltörölte a havi fizetett szabadnapot. Ráadásul megszűnt a céges wellnessközponthoz való hozzáférés.

Google

A keresőóriás 12 ezer dolgozójától köszönt el januárban. Köztük volt 27 masszőr és terapeuta, mivel az ingyenes masszázst is megszüntette a cég.

Google, leépítés, cafeteria, vállalat, cég
A keresőóriás 12 ezer dolgozójától köszönt el januárban.
Fotó: Tolga Akmen

Twilio

A cég tavaly ősszel a dolgozói 11 százalékát elbocsátotta, majd februárban újabb 17 százaléktól búcsúzott el. Eltörölték azt a juttatást, amellyel wellnessre és könyvekre költhettek a dolgozók. Ezenkívül azt a programot is megszüntették, amelynek keretében a dolgozók háromévente egy hónap fizetett szabadságra mehettek.

Goldman Sachs

A bank megszüntette az ingyenes reggelit és ebédet, és többé nem kínál ingyenes kávét a főhadiszállásán. Ugyanakkor megtartotta azt a kedvezményt, hogy a késő estig dolgozó alkalmazottaknak ingyenes fuvart biztosít.

Twitter

A madaras közösségi oldalt érték a legdrasztikusabb hatások azóta, amióta az öntörvényű milliárdos felvásárolta a vállalatot. A Tesla-vezér nemcsak a wellnesshez köthető kedvezményeket kukázta, hanem a bölcsődei költségekhez való hozzájárulást, az otthoni internet költségeinek megtérítését, az ingyenes étkezést és az céges utazások közbeni étkezési juttatásokat is eltörölte. A Twitter csaknem 4000 fővel csökkentette dolgozói létszámát, így mintegy 2000 alkalmazottja van most a közösségimédia-oldalnak.