Bár sokak számára tabu, a koronavírus-járvány után újra népszerűvé válik a kereskedelmi béranyaság a gazdag nyugati országokban, azonban az erre szakosodott ügynökségek általában szegény, elkeseredett nőket vesznek célba, a közvetítői díjak magasak, a megrendelőknek pedig gyakran nem egy törvényen kell átgázolniuk, ha kisbabát szeretnének – írta CNBC.

Pregnant,Woman,With,Her,Hands,On,Her,Belly
Fotó: Shutterstock

A kereskedelmi béranyaság egy olyan megállapodást jelent, amelyben egy nőnek díjat fizetnek azért, hogy egy másik ember vagy pár számára kihordja a terhességet. Ez különbözik az önkéntes béranyaságtól, amikor a nő önként vállalja a terhesség kihordását, és elvileg az orvosi költségtérítésen kívül semmilyen ellenszolgáltatás nem fogad el a folyamat során.

A Global Market Insights piackutató cég szerint a globális kereskedelmi béranyasági ágazat értéke 2022-ben 14 milliárd dollárra becsülhető – bár a pontos számokat nehéz ellenőrizni, mivel sok megállapodás magánjellegű.

Az előrejelzések szerint ez 2032-re közel 130 milliárdra emelkedhet, mivel a termékenységi problémák egyre nagyobb számban jelentkeznek, és sok azonos nemű pár és egyedülálló ember keres majd alternatív gyermekvállalás lehetőségeket.

 

A béranyaságra vonatkozó törvények országonként nagyon eltérők – Magyarországon például illegális, míg Kanadában és az Egyesült Királyságban csak az önkéntesen lehet vállalni. Az USA-ban államonként változik, hogy minden formája engedélyezett, vagy teljes mértékben tilos. Grúziában, Oroszországban, valamint Ukrajnában viszont mindkét formája legális, és ezekben az országokban egy virágzó iparág alakult ki a béranyaság köré.

A béranyákra a kereslet elsősorban a gazdag nyugati országokból érkezik – sok pár a meddőség vagy egyéb tényezők miatt alternatív megoldást keres, gyakran külföldön, hogy elkerüljék a hazai hosszú várólistákat vagy a magas díjakat. Esetenként a törvények is tiltják a gyakorlatot, vagy kizárnak bizonyos csoportokat, például a meleg párokat a béranyaprogramokból.

A járvány csökkentette a nemzetközi keresletet a béranyaságra, a felhalmozódott kereslet pedig az utazási korlátozások feloldásával egyszerre szabadult ki a piacra 

– mondta Sam Everingham, a Growin Families támogatói csoport igazgatója.

Az ukrajnai háború azonban jelentősen felborította a béranyasági programokat. A két résztvevő ország, Oroszország és Ukrajna az ágazat nyugati központja volt, és rengeteg leendő szülőt vonzott nyugatról az alacsonyabb díjakkal és a kedvező jogszabályokkal – ezek közül a legfontosabb, hogy a baba születési anyakönyvi kivonatában a béranya helyett a leendő szülőket nevezik meg.

Azonban ez 2022 februárjában hirtelen véget ért. Az ukrajnai béranyák a bunkerekbe költöztek vagy menekülni kényszerültek, míg Oroszországot lassan elszigetelték a nyugati szankciók. A konfliktus az iparágat más országokba terelte, például a közeli Grúziába, ahol a törvények gyakorlatilag megegyeznek az ukránokkal, vagy Mexikóba, ahol az új jogszabályok kedvező helyet biztosítanak a béranyáknak és a leendő szülőknek.

Grúziában és Mexikóban a kereskedelmi béranyasági programok ára 40 és 70 ezer dollár között mozog – ezzel szemben az Egyesült Államokban ez 120 ezernél kezdődik, ami a legtöbb szülő számára megfizethetetlen.

Maternity,Room,In,Hospital,And,Empty,Cribs,Of,Children,Lined, Maternity room in hospital and empty cribs of children lined up, Maternity room in hospital and empty cribs of children lined up
A nyugati országokban a csökkentő termékenységi ráta egyre népszerűbbé teszi a béranyaságot.
Fotó: Shutterstock

A fő mozgatórugó az összes piacon az anyagi motiváció. A hirtelen globális fellendülés hatására megnőtt a béranyák iránti kereslet, és sok erre szakosodott vállalat, valamint Facebook-csoport hirdetési jelentős jövedelem ígéretével próbálja megszólítani a nőket – mondta Olga Pysana, az ukrajnai World Center of Baby ügynökség dolgozója.

Ez azonban komoly etikai problémákat jelent. Egyrészt az ügynökségi és egészségügyi díjak miatt a béranyák az eredeti összegnek a töredékét kapják meg, sok esetben alig több mint a negyedét annak, amit a leendő szülők kifizettek az ezzel foglalkozó cégeknek.

Másrészt a kereskedelmi béranyaság gyakran elkeseredett, szegény nőket céloz meg. Sok ügynökség egyik előfeltétele, hogy a leendő béranyák özvegyek vagy egyedülállók legyenek, és hogy már legyen legalább egy gyermekük. A cégek szerint ezzel azt akarják bizonyítani, hogy a nő fizikailag és pszichológiailag felkészült a terhességre, és hogy elkerüljék a partnerükkel való vitákat – ez viszont azt jelenti, hogy a programokban általában a legkiszolgáltatottabb nők vesznek csak részt, akik könnyen áldozatul eshetnek a pénzéhes közvetítőknek.

A járvány után sok nő elvesztette a munkáját. Olyan egyedülálló, gyermekes anyákat keresnek, akiknek kétségbeesetten szükségük van gazdasági támogatásra, és a gyakorlat sok szempontból a prostitúció és az emberkereskedelem egy formája

 – mondta Teresa Ulloa Ziaurriz, a CATWLAC nővédelmi szervezet igazgatója.

A béranyasági folyamat ráadásul fizikailag és pszichológiailag is megterhelő, és bár a legtöbb ügynökség megköveteli, hogy a leendő hordozók mentális és fizikai egészségügyi vizsgálaton vegyenek részt, mielőtt megállapodnának, a szabályozás hiánya teret enged a rossz bánásmódnak. Egyelőre nincs nemzetközi koordináció, amely szabályozná a nemzetközi béranyasági programokat és biztosítaná, hogy a gyakorlat törvényes keretek között maradjon.

Ráadásul a béranyaság mint opció kiszorítja az örökbefogadást, miközben világszerte több millió árva gyermek vár arra, hogy egy szerető otthonra találjon. Néhány kivétellel – például sok helyen a meleg párok számára – az örökbefogadás minden potenciális szülő számára lehetőséget biztosít arra, hogy felneveljen egy gyermeket.