Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos szerint Oroszországnak már jövőre kiürülhet a kasszája, és „barátságos” országok befektetésére van szüksége, hogy megtörje a gazdaságot sújtó szankciók nyomását– írta a Bloomberg.

St. Petersburg International Economic Forum President, Member of the Board of Directors, RUSAL Oleg Deripaska attends a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF), Russia, June 1, 2017 (Photo by Igor Russak/NurPhoto) (Photo by Igor Russak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Igor Russzak

2024-ben már el fog fogyni a pénzünk. Szükségünk lesz a befektetésekre, mert a kormány már most súlyos megszorításokat vezetett be, és belőlünk is minél többet próbálnak kipréselni 

– mondta Gyeripaszka csütörtökön a szibériai Krasznojarszkban tartott gazdasági fórumon.

Gyeripaszka megjegyzése az eddigi egyik legnyíltabb kritika egy Putyin-közeli oligarcha részéről egy olyan időszakban, amikor a kormány egyre nagyobb nyomás alá helyezi a vállalatokat, a politikai és ipari vezetőket pedig sorra érik a különös „balesetek”. Tavaly Oroszország rekordméretű költségvetési hiánnyal zárta az évet, 2023 elején pedig még mindig mínuszban vannak.

A hatóságok azt tervezik, hogy további költségvetési bevételekhez jutnak az olajvállalatokra kivetett új adókkal, ám a kilátások egyre borúsabbak, miután az ukrajnai invázió hatalmas terhet ró az államháztartásra.

Gyeripaszkát, a Rusal International alumíniumgyártó alapítóját az Egyesült Államok 2018 óta szankciókkal sújtja, amihez az is csatlakozott, miután Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát. Az oligarcha gazdaságpolitikai kérdésekben régóta hangadó, és az invázió kirobbanása utáni hetekben a béke mellett kampányolt, de az elmúlt hónapokban óvatosabb álláspontot képviselt a háborúval kapcsolatban.

Az államkapitalizmus kiépítése nem opció, a szankciók nyomása jelenleg túl nagy. Oroszországnak továbbra is támogatnia kell a piacgazdaságot, mert csak így csábíthatunk ide befektetőket. A komoly erőforrásokkal rendelkező országoknak partnert kell látniuk hazánkban, és a kormány dolga, hogy vonzóbb üzleti környezetet teremtsen számukra

– mondta Gyeripaszka.

Ennek útját állhatja, hogy az ukrajnai háború után Oroszország legnagyobb külföldi befektetői – Kína kivételével – elfordultak az országtól. A lehetséges partnerek köre szűk, és kicsi az esélye, hogy ez a háború végéig bővülni fog.

„Bár a világ legnagyobb gazdaságai felsorakoztak Oroszország ellen, még mindig hozzáférünk egy 4,5 milliárd fős nemzetközi piachoz. Eddig azt hittük, hogy európai ország vagyunk, most a következő huszonöt évben inkább az ázsiai gyökereinkre fogunk gondolni” – jelentette ki a milliárdos.