Világgazdaság

Az Európai Unió nem tudott megállapodni az új orosz szankciós csomagról

Diplomáciai források szerint az Európai Unió tagállamai csütörtökön nem tudtak megállapodni az Oroszországgal szembeni új szankciókról.

Nem tudta egyhangúlag megszavazni az Oroszországra kivetett újabb szankciókat az A csomagot Lengyelország blokkolja, mivel a tervezet mentességet tartalmazna az orosz szintetikus gumi uniós importjának tilalma alól – írta meg a Reuters.

Fotó: AFP

A lengyelek szerint a csomagba épített mentességek olyan mértékűek, hogy értelmetlenné tennék az egész szankciós tervet. 

A gumival kapcsolatos importtilalom alól Olaszország kért mentességet, ezt pedig Németország támogatta. A tagállamok képviselői pénteken ismét egyeztetni fognak a szankciókról.

A japánok felülvizsgáltatnák a szankciókat, a G7-ek megemelték az Ukrajnának szánt támogatásukat

A G7-ek 39 milliárd dollárra emelték az Ukrajnának nyújtott idei pénzügyi támogatásukat. A világ leggazdagabb országaiból álló csoport reméli, hogy a háborúzó állam meg tud állapodni az IMF-fel március végéig. A német pénzügyminiszter megjegyezte, hogy ők eddig is rengeteg segélyt adtak Ukrajnának, és most már itt az ideje, hogy mások is kivegyék a részüket. Suzuki Sinicsi japán pénzügyminiszter szorgalmazta az Oroszország elleni szankciók hatékonyságának áttekintését.

A 10. szankciós csomagot az Európai Unió úgy állította össze, hogy az elvágja Oroszországot a fegyvergyártáshoz szükséges alkatrészektől, illetve a háború finanszírozásához szükséges forrásoktól.

A csomag nagyjából 10 milliárd euró értékű kereskedelmi korlátozást tartalmaz. 

Több orosz bankot, illetve a nyugati országok által propagandistának bélyegzett személyt is büntetnének, valamint intézkedéseket foganatosítanának azokkal a személyekkel szemben, akik részt vettek az iráni drónok beszerzésében.

Uniós források szerint Lengyelország meggyőzhető a 10. szankciós csomag elfogadásáról, mivel a már egy éve tartó háború mielőbbi lezárása Varsó számára is fontosabb lehet, mint a vita a mentességekkel kapcsolatban.

 

10. szankciós csomag Európai Unió szankció