Joe Biden amerikai elnök héten benyújtott költségvetési javaslata ugyan tíz év alatt 3 ezermilliárd dollárral csökkentené az államháztartás hiányát, ám a takarékoskodás a Pentagonra nem vonatkozik. A tervezet ugyanis minden korábbinál nagyobb összeget, 842 milliárd dollárt irányoz elő védelmi kiadásokra. (Egy dollár 363,8 forint.) Ez jóval meghaladja azt a 816 milliárdot, amelyet a kongresszus a mostani költségvetési évre jóváhagyott. A rivális Kína is jócskán megnöveli védelmi költségvetését.

Tour Of Newly Docked US Warships At Poland's Northern Port
A fő cél elrettenteni Kínát. Fotó: Getty Images

A Fehér Ház nem sok részadatot hozott nyilvánosságra a tervezetből, de az kiderült, hogy 

9,1 milliárd dollárt készülnek fordítani a Pentagon csendes-óceáni elrettentési kezdeményezésére, amelyek célja az amerikai haderő pozícióinak megerősítése a régióban a Kínával szembeni növekvő feszültségek közepette.

Peking elképesztő ütemben modernizálja a hadseregét, a mérsékelt növekedési cél ellenére az idén 7,2 százalékkal emeli a védelmi kiadásokat.
Az október 1-jén kezdődő következő pénzügyi évre vonatkozó amerikai költségvetési tervezet emellett 37,7 milliárd dollárt tartalmaz a védelmi minisztérium számára az amerikai nukleáris arzenál további modernizálására. Az AP összefoglalója szerint 5,2 százalékkal emelnék a zsoldokat is, hogy megfordítsák a jelenlegi trendet, mivel egyre nehezebben megy a toborzás. 

Ez a költségvetés megerősíti elkötelezettségünket, hogy szembenézünk a globális kihívásokkal, és megőrizzük Amerika biztonságát. Kulcsfontosságú beruházásokat vázol fel annak érdekében, hogy Kínát globálisan felülmúljuk, és továbbra is támogassuk Ukrajnát a kiprovokálatlan orosz agresszióval szemben

– írta az elnök a kongresszushoz intézett üzenetében.
A Defence News tudósítása szerint a javaslat hatmilliárd dolláros támogatást tartalmaz Ukrajna számára, bár az nem derül ki belőle, hogy ez katonai vagy gazdasági segítséget jelent-e. Az összeg mindenesetre nagyban elmarad attól a 113 milliárd dollártól, amelyet a kongresszus jóváhagyott Kijevnek tavaly – emlékeztetett a portál.

Több pénzt fektetnek a gyártási bázisba is. Fotó: Getty Images

A Pentagon illetékesei hétfőn egyeztetnek majd a költségvetés részleteiről. A Fehér Ház ígéretet tett arra is, hogy optimalizálja és modernizálja a hadihajók építését, de a tervezetben nem szerepelnek konkrét összegek, amelyeket erre a célra fordítanának.
A dokumentum szerint a költségvetés „folytatja a stratégiai ballisztikai rakétákkal felszerelt tengeralattjáró-flottájának feltőkésítését, miközben beruházásokat eszközöl a tengeralattjáró-ipari bázisba, valamint a flotta csapásmérő erejének és túlélő képességének, különösen a tenger alatti fölénynek a javítására”. 

Ez magában foglalja „a négy állami tulajdonú haditengerészeti hajógyár feltőkésítését és optimalizálását a tengeralattjárók és hordozók jövőbeli karbantartási igényeinek kielégítése érdekében”.

A kormányzat szerint a költségvetés „befektet az amerikai ipari bázis kulcsfontosságú technológiáiba és ágazataiba, például a mikroelektronikába, a tengeralattjáró-építésbe, a lőszer- és a biogyártásba”.
Bár a tervezet rekordösszegű védelmi kiadással számol, a trend változatlan. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) legfrissebb statisztikája szerint az Egyesült Államok 2021-ben többet költött a hadseregére, mint a sorban következő kilenc ország együtt. 

Coronavirus precautions in Guam
Az amerikai haderő erősíteni fogja a jelenlétét a csendes-óceáni térségben.
Fotó: Getty Images

Az amerikai védelmi költségvetés 2015 óta minden évben nőtt, és 2002 óta több mint kétszeresére ugrott, ennek ellenére az egymást követő amerikai kormányok 2012 és 2021 között 6,4 százalékkal, 2020 és 2021 között pedig 5,4 százalékkal csökkentették a fegyverkezési beszerzések finanszírozását – emlékeztetett jelentésében az intézet. Ennek a következménye, hogy az Ukrajna felfegyverzésére irányuló amerikai erőfeszítések miatt a készletek kimerültek.
Az új költségvetési javaslatnak várhatóan a védelmi része is éles bírálatokra számíthat a republikánus törvényhozók részéről, kitől azért, mert túlságosan kicsi ahhoz, hogy elegendő lenne a globális fenyegetések kezelésére, kitől pedig azért, mert túlságosan nagy ahhoz, hogy hozzájáruljon a deficit csökkentéséhez. A képviselőház republikánus vezetői ugyanis már tettek ígéreteket a hiány lefaragására és a katonai kiadások emelésére is.
A költségvetési tervezet egyébként emelné a leggazdagabbak adóterheit, visszavonna korábbi adócsökkentéseket, növelné viszont az idősek egészségügyi ellátását biztosító Medicare-re fordított összegeket. A javaslat 5040 milliárd dolláros bevételi előirányzattal és 1843 milliárd dolláros deficittel számol, de az AP szerint esélye sincs arra, hogy ebben a formában átmenjen a republikánus többségű képviselőházon.

Orbán Viktor: egyre közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz

Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból harmadik világháború váljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Orosz–ukrán háború 380. nap – friss hírek

Folyamatosan küldi Kijev Bahmutba az újabb harcoló egységeket, ellencsapásra készülhetnek, de erőt gyűjtenek az oroszok is. Kiderült, Moszkva végleg elveszi Zelenszkij és felesége villáját.