Magyar gazdaság

Orbán Viktor: egyre közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz

Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból harmadik világháború váljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő hozzátette: a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek, ennek pedig az a következménye, hogy egyre veszélyesebb fegyvereket szállítanak Ukrajnába, sőt szerinte nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy szövetséges országok katonái is átlépjék a határt hamarosan. A miniszterelnök megerősítette, meg fogják hozni az eredményüket a kormány infláció elleni intézkedései, így év végére ismét egy számjegyű lehet a drágulás Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában ad interjút. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

 

08:02

Véget ért az interjú

Véget ért az interjú, köszönjük a figyelmüket!

08:01

A szülőknek joguk van ahhoz, hogy a kormány megvédje a gyerekeiket

Orbán Viktor a gyermekvédelmi törvény kapcsán azt mondta, három ügyben van kibékíthetetlen ellentét Brüsszellel: a migráció kérdésében, a háború kérdésében és a genderügyben. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermeknevelés terén a szülők szerepe háttérbe szorítható. Ugyanakkor a kormányfő szerint egyszer csak azt vették észre, hogy a pedofil bűncselekmények száma megnő.

 A szülőknek joguk van ahhoz, hogy a kormány megvédje a gyerekeiket 

– tette hozzá. 

07:56

Megfeleződne az infláció, ha Brüsszel eltörölné a szankciókat

Ha a szankciókat megszüntetnék, az infláció a miniszterelnök szerint megfeleződne. A leggyorsabb hatékony eszköz a szankciók eltörlése lenne, de erre kevés az esély. 

Mi nem tudjuk a szankciós politikát eltörölni, de ahhoz jogunk van, hogy megvétózzuk azokat a döntéseket, amelyek a legnagyobb károkat okozzák a magyar gazdaságnak

– mondta Orbán Viktor.

07:53

Meg fogják hozni az eredményüket a kormány inflációellenes intézkedései

07:52

Európa hatalmi átszerkesztése zajlik

Európa hatalmi szerkezetének átszerkesztése zajlik, ami egy izgalmas kérdés, erről is gondolkodni kell a kormányfő szerint. Ugyanakkor a miniszterelnök szerint veszélyes erről beszélni a nyilvánosság előtt, ez a felelős országvezetőktől nem várható el. 

Erről még nem spekulálhatok a nyilvánosság előtt 

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy nagy lehetőség nyílt ki azok előtt, akik szeretnék megváltoztatni a hagyományos hatalmi viszonyokat. Megismételte, hogy addig tud Ukrajna hősiesen harcolni, amíg az amerikaiak mögötte állnak, viszont Trumppal ez ismegváltozathat. Egy biztos, a háború miatt az amerikaiak közvetlenül részt vesznek az európai viszonyok alakításában.

07:47

Üzleti és gazdasági érdekek is állhatnak a konfliktus mögött

A miniszterelnök szerint Magyarország mellett egyedül a Vatikán békepárti, de szerinte mindenkit érdekek vezetnek. Vannak benne üzleti és gazdasági érdekek, az ilyen típusú megközelítések egyáltalán nem zárhatóak ki. Hangsúlyozta, van olyan helyzet amikor az országnak meg kell védenie saját magát.

A hadsereg nem egy luxus

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy mi magyarok tudjuk, milyen az, ha nem vagyunk elég erősek. Fontos képesség, hogy mindenki tudja a helyét, ha baj van, ebben a miniszterelnök szerint nem állunk jól, elszoktunk a háborútól és az ilyen konfliktusoktól.

Újra kell építeni az országvédelmi tervet a kormányfő szerint. 

A hondvédségnek pedig ütőképesnek kell lennie. Ezért növelni kell a katonák számát, növelni kell a megbecsültségüket, és modern fegyvereket kell a rendelkezésükre bocsátani. A modern háborúk ugyanis nagymértékben függenek a technológiától. Hangsúlyozta, a magyar békepárti álláspont nem a gyengeségből fakad, a békéhez szerinte erő kell.

07:39

A nyugati világ vezetői háborús lázban égnek

Gondoljunk vissza arra, hogy egy évvel ezelőtt még mindenki abban reménykedett, hogy ez a konfliktus nem teljesedik igazi háborúvá, ha mégis, akkor földrajzilag korlátozott marad, és esély van arra, hogy hamar véget érjen, most mindennek az ellenkezője történik – kezdte az interjút Orbán Viktor.

A kormányfő szerint mindkét oldalon százezer fölött van a halottak és sebesültek száma, ennyien nem fognak többet hazatérni.

A miniszterelnök szerint a világ közvéleménye élesen kettévált, a türkök, az arabok, a kínaiak és az afrikaik szorgalmazzák az azonnali tűszünetet, érthető módon, mivel a gazdasági hatásoktól ők is szenvednek. Ezzel szemben a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek. Ennek pedig az a következménye, hogy egyre veszélyesebb fegyvereket szállítanak Ukrajnába. 

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy szövetséges országok katonái is átlépjék a határt

– mondta, hozzátéve, hogy soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból harmadik világháború legyen.

Orbán Viktor kossuth rádió Jó reggelt Magyarország
Kapcsolódó cikkek