Közélet

Amerikában is egyre többen kritizálják a Biden-kormányzat háborús szerepvállalását

Az Amerikai Egyesült Államok Ukrajna egyik legfőbb szövetségese, a republikánusok szerint azonban túlzó az amerikai szerepvállalás a háborúban.

Bár az Amerikai Egyesült Államok kormánya többször is kijelentette, hogy kiállnak Ukrajna mellett, és több fegyverszállítmányt is küldött már Washington Kijevnek, valójában a tengerentúlon is megosztó téma a háború kérdése. A republikánusok például ezen a téren is komoly kritikusai a Biden-adminisztrációnak.

NATIONAL HARBOR, MARYLAND - MARCH 04: Former Arizona Republican gubernatorial candidate Kari Lake leaves after she spoke during the annual Conservative Political Action Conference (CPAC) at Gaylord National Resort & Convention Center on March 4, 2023 in National Harbor, Maryland. Conservatives gathered at the four-day annual conference to discuss the Republican agenda. 
republikánus, háború, Egyesült Államok
Kari Lake republikánus politikus is élesen bírálta a Biden-kormányzat háborús szerepvállalását.
Fotó: Alex Wong / Getty Images

A Washingtonban megrendezett Konzervatív Politikai Akció Konferencián (Conservative Political Action Conference – CPAC) a lehetséges republikánus alelnökjelöltként is emlegetett Kari Lake fogalmazott meg igen sarkos véleményt. A politikus szerint az amerikai konzervatívok elutasítják a háborút, sokan közülük úgy gondolják, hogy ez nem Amerika háborúja.

Lake azt sem tartja megfelelő lépésnek, hogy a kormányzat százmilliárd dollárt küldjön Ukrajnába, mert véleménye szerint ez csak arra lehet jó, hogy a konfliktusból kirobbanjon a harmadik világháború.

A republikánus politikus azt is felrótta Joe Bidennek, hogy amikor az ohiói lakosoknak szükségük lett volna rá egy súlyos szennyezéssel járó vonatkatasztrófa miatt, az elnök inkább Kijevben járt, és Zelenszkijjel fotózkodott.

Kari Lake szerint Biden nem képes tárgyalóasztalhoz ültetni az orosz és az ukrán elnököt, de Donald Trump képes lenne rá.

Stratégiai hasznot húz Kína az ukrajnai háborúból: élesben tanulmányozhatja a nyugati fegyvereket

Több tucat kínai tanulmány jelent meg az ukrajnai háborúban használt nyugati fegyverekről. A Reuters úgy értesült, hogy a kutatásokat Peking rendelte meg, hogy felkészíthesse a haderejét egy esetleges ázsiai háború kirobbanására. A katonai folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint Kína számára még a modern fegyvereknél is ijesztőbb a Starlink műholdhálózat, emiatt elkezdett megoldásokat keresni az ilyen, alacsony pályán keringő műholdak semlegesítésére.

 

 

Kari Lake Egyesült Államok Donald Trump háború Ukrajna Joe Biden Oroszország
Kapcsolódó cikkek