Közélet

Orosz–ukrán háború 380. nap – friss hírek

Folyamatosan küldi Kijev Bahmutba az újabb harcoló egységeket, ellencsapásra készülhetnek, de erőt gyűjtenek az oroszok is. Kiderült, Moszkva végleg elveszi Zelenszkij és felesége villáját.

Újabb és újabb ukrán katonákat küldenek az ostromlott Bahmut környékére, északnyugaton és délnyugaton is jelentős csapatmozgásokat figyeltek meg. A Wagner-csoport vezette orosz hadsereg ugyan elfoglalta a település keleti részét, de teljesen bekeríteni nem tudta, és 

folyamatos nehézségekkel küszködnek, alig kapnak lőszert, ráadásul a veszteségeik is egyre nagyobbak. 

Egy amerikai elemzés szerint ugyanakkor a Wagner-erők csak "levegőt vesznek", és újabb hagyományos csapatokat várnak be a támadáshoz. Bahmut szimbólumát, ahol korábban az ukrán katonák fényképezkedtek, az oroszok felrobbantották.

Fotó: AFP

Kiderült, hogy az oroszok végleg elveszik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége Jalta melletti villáját

A tengerparti ingatlant még 2013-ban vette a jelenlegi ukrán elnök és neje, amikor Zelenszkij még színészkedett, igaz, 2014, a Krím orosz megszállása óta nem látogatták, érthető okokból. Az ingatlannal kapcsolatban már sokszor felmerült, miként is hasznosítják majd az oroszok, most úgy tűnik, döntésre jutottak. A Krím orosz vezetése tavaly áprilisban fogadott el egy törvényt, amely lehetővé teszi az ellenséges országok állampolgárai ingatlanainak lefoglalását. 

 

19:41

Svájc kitart a semlegessége mellett, nem küldi a fegyvert

A svájci kormány közölte: nem támogatja, hogy az alpesi országtól vásárolt és ott gyártott harci eszközöket Ukrajnának szállítsák, valamint Bern kitart semlegessége mellett.

19:29

Zelenszkij: Ukrajnának semmi köze az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióhoz

Ezeket az információkat azért terjesztik, hogy lassítsák a segélynyújtást Ukrajnának – véli az ukrán elnök.

18:41

Kijevben megint van áram és víz

Az ukrán fővárosban jórészt helyreállították az áram- és vízszolgáltatást, miután a rendszert megrongálta a legutóbbi orosz rakéta- és dróntámadás - jelentette az AP.

18:38

A Wagner gőzerővel toboroz, és aggódik

A bahmuti harcokban is bevetett Wagner-magánhadsereg 42 orosz városban nyitott toborzóirodákat - közölte vezetője, Jevgenyij Prigozsin. Megköszönte az orosz kormánynak a munícióellátás "hősies" javítását, de még mindig aggódik, hogy a zsoldosoknak és az orosz hadseregnek nem lesz elég lőszere.

18:33

Az ukrán bankok beleroppanhatnak a megsemmisült ingatlanokon lévő hitelek eltörlésébe

Az ukrán parlament még 2022 júniusában fogadott el törvényjavaslatot a polgárok háború során megsemmisült ingóságain és ingatlanjain lévő jelzálog- és fogyasztói hitelek eltörléséről. Azóta sokasodtak a gyakorlati kérdések, a bankok nagy nehézségekkel szembesülnek.

18:25

Ferenc pápa: a háborút birodalmi érdekek vezérlik, és nem csak Moszkváé

Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalna az orosz-ukrán háború békés úton való rendezésének érdekében - mondta egy tévéinterjúban, amely vasárnap kerül egészében adásba.

18:10

Egyre jobban utálják az ukránokat az orosz emberek

18:07

Műholdfotók készültek a lerombolt Bahmutról

A várost szinte porig rombolták a hónapok óta tartó csatában.

16:58

Már több mint 60 ezer autót kapott az ukrán hadsereg

A fegyveres erőknek a fegyverek mellek járművekre is szükségük van. Egy autó átlagos élettartama a fronton 14–60 nap. Autókból az ukrán hadsereg már 60 ezernél is többet kapott

12:45

Felrobbantották az oroszok Bahmut jelképét

A kiszuperált MiG-17-es volt az ukrán katonák gyülekezőinek egyik központi helyszíne, innen jelentkeztek be élő videókban, hogy jelezzék: még tartják a várost. Ennek vége.

10:34

Orbán Viktor: egyre közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz

Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból harmadik világháború váljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő hozzátette: a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek, ennek pedig az a következménye, hogy egyre veszélyesebb fegyvereket szállítanak Ukrajnába, sőt szerinte nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy szövetséges országok katonái is átlépjék a határt hamarosan. 

10:17

Taktikai szünetet tarthatnak a Wagner-erők

Nemcsak az ukránok küldik a csapatokat Bahmutba, hanem az oroszok is. Az amerikai Háborútudományi Intézet (Institute for the Study of War) szerint a Wagner-zsoldosok azért tarthatnak taktikai szünetet, hogy egy nagyobb támadáshoz bevárják az érkező újabb hagyományos csapatokat. 

 

09:43

Megszállták az oroszok Zelenszkij tengerparti luxusvilláját, szegény családoknak adják át

A jaltai luxusingatlan sorsával kapcsolatban már korábban is felmerültek ötletek, de most úgy tűnik, döntött a helyi orosz vezetés.

09:25

Folyamatosan küldi Kijev Bahmutba az újabb és újabb egységeket, ellencsapásra készülhetnek

Az oroszok lassan haladnak csak előre, ezt használná ki az ukrán hadsereg az újabb katonákkal. 

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek