Friss becslések szerint a nemzeti jövedelem 11,7 százalékát termeli meg adó- és járulékmentesen a szerb szürkegazdaság, ez az arány öt évvel ezelőtt 14,9 százalékos lehetett. A szürkegazdaságot a kormány további szigorú intézkedésekkel szorítaná vissza, stabilizálva az egyre jobb eredményeket felmutató gazdaságot. Sinisa Mali pénzügyminiszter a Digitalizáció mint kiút a szürkegazdaságból mottóval rendezett konferencia megnyitóján kijelentette, hogy a szürkegazdaság elleni küzdelem a kormány tevékenységének egyik pillére, és kifejtette, hogy 2015 óta az ezzel kapcsolatos intézkedések, tervek és tevékenységek számításaik szerint több mint 70 százalékban teljesültek. 

Sinisa Mali, Serbia's finance minister, gestures as he speaks during an interview in Belgrade, Serbia, on Thursday, Jan. 11, 2018. Everything we do with our budget, fiscal and monetary policy is designed to fulfill all the criteria to join the list of countries with an investment-grade credit rating, Mali said.
Sinisa Mali pénzügyminiszter újabb adó- és járulékcsökkentéseket ígért.
Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

A szürkezóna forgalma Szerbiában évente mintegy 6,5 milliárd euróra becsülhető. Mali adatai szerint a 2017 és 2021 között megtett intézkedéseiknek köszönhetően mintegy 

200 ezer, addig illegálisan foglalkoztatott jogi státuszát rendezték, utánuk ma már rendszeresen fizetik az adókat és járulékokat. 

Ezt többi között adókedvezményekkel, a járulékok csökkentésével sikerült elérni, hasonló enyhítésekre most is számítani lehet. A tárcavezető szerint a szürkegazdaság felszámolásával szebb és rendezettebb Szerbiát teremtenek. 

A konferencián ismertették a szürkegazdaság visszaszorítására irányuló programot, amely a 2023-tól 2025-ig tartó időszakra vonatkozik. A vámrendszer reformját, az és esetén szükséges adminisztratív teendőknek a digitális térbe való áthelyezését is bejelentették. A készpénz nélküli fizetések ösztönzését, valamint az ellenőrző szervek munkájának hatékonyságát növelő intézkedéseket is bejelentett a pénzügyminiszter.