Argentína ezentúl dollár helyet jüanban fizet a kínai importért, jelentette be a Buenos Aires-i kormány. Az intézkedés célja, hogy védje az ország csökkenő dollártartalékait – hangsúlyozta Sergio Massa gazdasági miniszter, miután egyeztetett a kínai nagykövettel és több szektor vállalatvezetőivel. A kabinet közleménye szerint áprilisban mintegy egymilliárd dollárnyi kínai importot kívánnak dollár helyett jüanban kifizetni, ezt követően pedig havonta mintegy 790 millió dollárnyit.

U.s.,Dollar,(usd),And,Chinese,Yuan,(cny,Or,Rmb),Bills
U.S. Dollar (USD) and Chinese Yuan (CNY or RMB) bills on a chess board, concept for currency games.
Fotó: Shutterstock

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy kritikus szintre csökkent a dél-amerikai ország dollártartaléka, mivel a súlyos aszály miatt élesen zuhant az agrárexport. A helyzet romlásához hozzájárulnak a jövő évi választások körüli politikai bizonytalanságok is.
A bajban Buenos Aires nem először fordul Pekinghez, tavaly novemberben ötmilliárd dollárral bővítette a Kínával kötött devizacserét, hogy erősítsék az ország nemzetközi devizatartalékát.
Massa szerint az új megállapodás lehetővé teszi Argentínának, hogy gyorsítsa az importot, 

a jüanban denominált megrendeléseket ugyanis a szokásos 180 nap helyett 90 nap alatt engedélyezik.

Chinese,Yuan,And,Us,Dollar.,Concept,For,Trade,War,Between
Chinese yuan and US dollar. Concept for trade war between China and the U.S.
Fotó: Shutterstock

Brazília után Kína Argentína második legnagyobb kereskedelmi partnere , a kétoldalú forgalom 26 milliárd dollárra nőtt tavaly a 2001-es 2,3 milliárdról. Az argentin deficit elérte a 9,5 milliárd dollárt, ami jelentős megterhelés az egyébként is gyenge gazdaságnak. Kína az argentin három legfontosabb piaca közé tartozik Brazília és az mellett.
Emellett a 2007 és 2021 között kínai kereskedelmi bankok által 

Latin-Amerikának nyújtott 62 több mint felét is Argentína kapta.

A kétoldalú kapcsolat tovább erősödik majd, mivel az ország tavaly csatlakozott az új selyemútnak is nevezett Egy övezet, egy út kezdeményezéshez több mint 23 milliárd dollár értékű kínai reményében.