A cseh energiasapka jövőre legfeljebb 200 milliárd koronába (8,79 milliárd dollár) kerül majd, bár a végső összeg ennél valamivel kisebb lesz – közölte az ország Ipari Minisztériuma. A kormány korábban azt jósolta, hogy a háztartásokat és a vállalkozásokat segítő árplafonok várható költsége 170 milliárd korona körül alakul.

Electricity Pylon - Electric Wire
Fotó: AFP

A tárca szerint még nem világos, hogy végül mennyibe kerül majd az intézkedés.

A 200 milliárd koronás becslés azt feltételezi, hogy az éves átlagos spotár legfeljebb 350 euró/megawattóra lehet a villamos energia és 120 euró/MWh a gáz esetén. A fogyasztás mintegy harmadát a spotpiacokról fogják fedezni – írja a Reuters. 

Prága még ebben a hónapban hagyta jóvá azt az intézkedést, ami a lakosság és a kisvállalatok számára már korábban bevezetett ársapkát a nagyvállalatokra is kiterjeszti. A plafon a kis- és a nagyvállalatok esetén is az utóbbi öt év legmagasabb havi fogyasztás 80 százalékáig érvényes.

Az intézkedés értelmében bruttó 6 ezer koronában (kb. 100 ezer forint) limitálták egy megawattóra áram és 3 ezer koronában (mintegy 50 ezer forint) egy megawattóra földgáz árát. 

A kabinet szerint a cégek támogatására az állam a banki és az energetikai szektorra kirótt rendkívüli adókból származó bevételek egy részét fogja felhasználni, ezekből jövőre legalább 100 milliárd koronás bevételre számítanak. A cseh költségvetési hiány tavaly rekordokat döntött 420 milliárd koronával, míg november végén a törvényhozók 295 milliárdos hiányt tartalmazó 2023-as költségvetést szavaztak meg, az idei pedig 375 milliárd korona lesz. 

Meghúzták a nadrágszíjat az európaiak – jelentősen csökkent a gázfogyasztás az elmúlt hónapokban

A gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető. Az EU-ban hat tagállam, Szlovénia, Olaszország, Portugália, Csehország, Spanyolország, Írország csökkentette a földgázfogyasztását, de még nem érte el a 15 százalékos célt, két országban (Málta, Szlovákia) pedig nőtt a földgázfelhasználás.