Kiskereskedelem

Egyre kevesebb élelmet vásárolnak a csehek, elvitte az étvágyat a drágulás

Megint egy olyan hónapról számolt be a cseh statisztikai hivatal, amikor kevesebbet vásároltak az ország élelmiszerboltjaiban. Nem csökkent annyit az infláció, hogy megjöjjön az étvágy.

Éhen azért nem halnak a csehek, hiszen a szerdán közölt adatsorok szerint februárban többet vásároltak az árcsúcsot maguk mögött hagyott üzemanyagokból. De élelmiszerből megint kevesebbet vettek, mert a magas nem tágít. Mivel vélhetően általában nem ugyanazok vásárolták fel az üzemanyagot, akik takarékoskodnak az élelemmel, a cseh adatok is igazolják a tételt, hogy az infláció a szegények adója.

Prices in Czech koruna in the fresh produce aisle inside an Albert hypermarket, operated by Koninklijke Ahold Delhaize NV, at the Nove Butovice shopping mall in Prague, Czech Republic, on Tuesday, Nov. 16, 2021. Czech inflation quickened more than expected to a new 13-year high in October, which the central bank said justified its campaign of the most aggressive interest-rate increases in the European Union.
Fotó:  Milan Jaros / Bloomberg via Getty Images

A számsorok szerint a teljes cseh kiskereskedelmi forgalom 6,4 százalékkal volt kevesebb reálértékben februárban, mint egy évvel korábban. A változás éves rátája már tavaly március óta negatív, a legrosszabb október volt, amikor több mint egytizedével vásároltak kevesebbet a csehek, mint egy évvel korábban.

Azóta az éves mínusz rátája fokozatosan csökkent, amit mondhatnánk akár üdvösnek is, csakhogy az előző hónaphoz mért változás mutatja meg igazán, mennyi kerül a kosárba, és az elmúlt egy évben csak három olyan hónap volt, amikor ez nem csökkent, hanem emelkedett. Olykor a két százalékot is megközelítette a havi zsugorodás, februárban 0,4 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint januárban a csehek – igaz, hogy januárban volt egy 0,8 százalékos emelkedés a decemberi mínusz 0,6 százalék után.

A cseh éves infláció tavaly októberben már egyszer ígéretesen csökkent, 18-ról 15,1 százalékra, csakhogy azóta kiderült, hogy mégse lesz olyan könnyű szabadulni tőle, és februárban még mindig 16,7 százaléknál tartottak. 

Ez jóval alacsonyabb a magyar 25,4 százaléknál, csakhogy – amit gyakran el szoktak felejteni – a vásárlóerőnek van még egy alapvető befolyásolója, mégpedig az, hogy mennyivel emelkednek a bérek. Márpedig a cseh bérek emelkedése meg se közelítette az inflációs rátát, miközben a magyar jövedelmek lépést tartottak vele. A cseheknél a negyedik negyedévben 6,7 százalékot vesztettek értékükből a bérek az előző év azonos időszakához képest.

A worker serves a customer at the delicatessen counter inside an Albert hypermarket, operated by Koninklijke Ahold Delhaize NV, at the Nove Butovice shopping mall in Prague, Czech Republic, on Tuesday, Nov. 16, 2021. Czech inflation quickened more than expected to a new 13-year high in October, which the central bank said justified its campaign of the most aggressive interest-rate increases in the European Union.
Fotó:  Milan Jaros / Bloomberg via Getty Images

A fogyasztás visszaesése az infláció miatt elvileg visszafogó hatással kellene legyen az inflációra, Csehországban azonban már majdnem egy éve tart, miközben Magyarországon csak néhány hónapja. Különbség lehet abban, mi hajtja a drágulást, Magyarországon például kiderült, hogy a vállalatok egy része a drágítós környezetet kihasználva szépen feltornázta a profitját a fogyasztók pénztárcájának terhére.

Az MNB szerint nem az ár-bér spirál felelős az inflációért

Magyarországon nem figyelhető meg az ár-bér spirál, a magas bér- és árdinamika hátterében számos egyéb tényező áll – írják a márciusi inflációs jelentésükben a Magyar Nemzeti Bank szakemberei, akik szerint az árdinamika gyorsulása nem csupán az emelkedő költségekből fakad, ugyanis az ágazatok széles körében megfigyelhető volt a magas profitnövekedés.

A cseheknél a bolti eladások az élelmiszer és a más jellegű áruk csoportjában is tovább csökkentek februárban, de az előbbiekben gyorsabban – írta közleményében a cseh statisztikai hivatal. Az üzemanyageladások ugyanakkor 0,3 százalékkal nőttek, habár ez lassabb bővülés, mint a januári 1,2 százalék. A csehek, akik ezt megengedhetik maguknak, autót is többet vesznek, illetve javíttatnak: ebben a kategóriában reálértelemben 0,8 százalék volt a növekedés januárhoz képest.

Az infláció, illetve a reálbérek csökkenése Európa-szerte visszavetette a kiskereskedelmi forgalmat, kevés kivétellel. Megszenvedték például a lengyelek és a skandináv jóléti államok lakói is.

Botlott a jólét, a lengyel keserv után itt a skandináv: panganak a boltok

Ráadásul emelkedő élelmiszerárak, infláció és is fenyegeti a jóléti államot.

 

 

 

Cseh gazdaság infláció kiskereskedelmi forgalom
Kapcsolódó cikkek