Európa, az EU – de a egésze is – komoly dilemma elé kerülhet, akár bajba is juthat, ha 2024-ben az elnökválasztáson a republikánus ellenzék nyer az Egyesült Államokban. Március végén az amerikai Empire Stakes sportfogadási iroda Európában 2:1-es oddsszal adja Joe Biden győzelmét, Donald Trumpnak 5:2-es esélyt ad. Valamivel jobbnak látja Trump esélyeit a Betting.Betfair brit fogadóiroda, megemlítve, hogy Trump jön fölfelé, hiszen tavaly novemberben csak 18 százalékos esélyt adtak feltételezett ellenfele, Joe Biden demokrata elnök elleni 2024-es győzelmére. 

Patriot systems of the Bundeswehr FILED - 17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: A combat-ready Patriot anti-aircraft missile system of the Bundeswehr's anti-aircraft missile squadron 1 stands on the airfield of Schwesing military airport. In the view of NATO Secretary General Stoltenberg, a delivery of German Patriot air defense systems to Ukraine would not be taboo in principle. "NATO allies could already deliver different types of modern air defense systems and also other modern systems like the Himars to Ukraine," the Norwegian said at a press conference on Friday. (to dpa "Nato secretary general does not see Patriot delivery to Ukraine as a no-go") Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
A Bundeswehr kötelékébe tartozó amerikai Patriot rakétarendszer – mi van, ha csak egy marad?
Fotó: Getty Images

Kormányváltás következhet be, és ha a demokratákat felváltják a republikánusok, akik közül sok meghatározó politikus is osztja azt a véleményt, amely szerint Washingtonnak a csendes-óceáni potenciális hadszíntérre, a Kínával való katonai-politikai-gazdasági szembenállásra kell koncentrálnia. Az orosz–ukrán háború, az Oroszországgal való szembenállás fontosságban visszacsúszhat a második-harmadik helyre. 

Washington kiszáll?

Ezzel kapcsolatos kétségeinek adott hangot Németország védelmi minisztere, Boris Pistorius a Welt am Sonntag című német hetilapnak nyilatkozva. Szerinte az amerikai választási eredmény „alig elképzelhető mértékű” kihívás elé állíthatja az EU-t, hiszen 

Washington állja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatások jóval több mint kétharmadát. 

Ha ez csökkenni kezd, az beláthatatlan következményekkel járhat. A cikk árnyaltan fogalmazva felveti annak a lehetőségét, hogy az esetleges új amerikai elnök „a lovak közé dobja a gyeplőt”, és kiszáll Ukrajna támogatásából, vagy radikálisan visszafogja azt. Átadja ezt a főszerepet a Nagy-Britannia kiválásával, az energiaválsággal, a növekedési ütem lassulásával gazdaságilag, az Ukrajnának nyújtott fegyver- és lőszertámogatások miatt katonailag is meggyengült EU-nak, a maradék-NATO-nak.

Az idő nem Európának és az ukránoknak dolgozik. A France 24 tévécsatorna megszólaltatta Michel Goya nyugállományú tengerészgyalogos ezredest, hadtörténészt, aki szerint

Ukrajnának egy eredménnyel kecsegtető ellentámadáshoz belátható időn belül legalább 12, nyugati nehézfegyverekkel jól felszerelt és kiképzett dandárra (65-70 ezer katonára) lenne szüksége.

Április elején Kijev legfeljebb három-négy ilyen dandárt képes kiállítani, ami kevés – mondja. Az ukránoknak az ellentámadáshoz az oroszok által elfoglalt és állásokkal megerősített terepen kellene haladniuk, nyugati, nagyrészt ismeretlen nehézfegyverzettel, harckocsikkal. Ezekről nem tudni, hogy miként viselkednek a raszputyica, a kelet-európai méteres tavaszi–őszi sártenger körülményei között. Az orosz tankoknak ezért is szélesebb a lánctalpa, jóval kisebb a súlya – kevesebb az egy négyzetcentiméterre jutó talajnyomása, mint a nyugatiaknak.

lőszerhiány
Fotó: Getty Images

Jön a hadigazdálkodás?

„Ha Németországnak egyetlen Patriot lég- és rakétavédelmi rendszere marad csak, mit kezdünk vele?” 

– kérdi Pistorius annak ismeretében, hogy Berlin e fontos védelmi elemének tekintélyes részét átadta az ukránoknak, illetve a lengyeleknek. (2002-ben a Bundeswehrnek még 36 ilyen rendszere volt. Ma már az USA-nak sincs több, mint 15 Patriot zászlóalja.) A szociáldemokrata párti német védelmi miniszter elveti Wolfgang Ischinger, a müncheni biztonsági konferencia egykori vezetője javaslatát, hogy az EU-ban, így Németországban is vezessék be a hadigazdálkodást (Kriegswirtschaft) – amely szerinte azt fejezné ki, hogy a NATO-tag Németország közvetlen hadviselő félként beszáll az ukrán háborúba. A témával függ össze René Pfister Spiegel-tárcaíró véleménye: Olaf Scholz kancellár – átesve a ló túlsó oldalára – egy új Oroszország-katasztrófába vezeti a németeket. Scholz túlságosan is megbízik az USA-ban mint védhatalomban. 

„Egy szép napon olyan világra ébredhetünk, amelyben tehetetlenül kell majd tűrnünk Putyin atomrobbanófejeinek való kiszolgáltatottságunkat”

– figyelmeztet. 

Zsákutcában

Az EU erőfeszítései a közös fegyver- és lőszerbeszerzésre nem átütő sikerűek. Például a lengyelek, akik Európa egyik legerősebb hadseregét építik, Dél-Koreától (és nem Németországtól) vásárolják meg lemerült nehéz páncéloserejük (MBT) pótlását. Berlin, a német hadiipar koránt sincs és a közeli években nem is lesz abban a helyzetben, hogy pótolja az amerikai támogatás nem kizárható csökkenését. Pistorius szerint 

2030-ig sem tudják megoldani a Bundeswehr felszerelési problémáit, 

amelyeket tovább súlyosbított az Ukrajnának nyújtott, az utóbbi időben ötszörösére növelt német támogatás. Továbbá az új amerikai elnök megkövetelheti NATO-szövetségeseitől, hogy álljanak mellé a csendes-óceáni hadszíntéren folyó erődemonstrációban. Emiatt jövőre a német haditengerészet – vélhetően szerényebb mértékű – Amerikát támogató csendes-óceáni flottademonstrációt tervez.