Nemzetközi gazdaság

Dél-Koreából pótolja az Ukrajnának adott tankjait Lengyelország

Varsó 980 tankot, 648 tüzérségi ágyút és 48 vadászrepülőt vásárol Szöultól.

Dél-koreai hadifelszereléssel pótolja Lengyelország azokat a páncélosokat, amelyeket Ukrajnának adott át, hogy az Oroszországgal vívott háborúban segítse szomszédját. A CNN a lengyel védelmi minisztériumtól úgy értesült, hogy 980 K2 tankot, 648 K9 páncélozott tarackot és 48 FA–50-es vadászrepülőt vásárol majd Lengyelország, ám a vételárat nem árulták el. 

Nem egyszerű a nyugati fegyverek útja a frontig

Az Ukrajna előtt álló kihívások rávilágítanak a hiányosságaira is.

A K2-es tankokból az első 180-at a megállapodás szerint már az idén leszállítják a dél-koreaiak, a további 800-at pedig Lengyelországban gyártják le, a termelés 2026-ban indul. A tarackoknál szintén így járnak el a felek: 48-at az idén küld a távol-keleti fél, a maradék 600 gyártását 2024-től Dél-Koreában, 2025-ben pedig Lengyelországban folytatják. 

Szczecin,poland-may,2022:k2,Black,Panther,-,South,Korean,Basic,Tank.hyundai,Rotem
Fotó: Shutterstock

A terv az, hogy a szovjet időkből származó lengyel hadifelszerelést teljesen lecseréljék új, modernebb változatokra. Ez is része annak a kormányzati törekvésnek, hogy GDP-arányos hadiköltekezésben Lengyelország Európa éllovasává váljon. 

Olasz helikopterekkel fejleszti hadseregét Lengyelország

A multifunkciós helikopterek a fejlesztési projekt első lépését jelentik.

A CNN cikke szerint a K9-es tarack a világ egyik legfejlettebb tüzérségi ágyúja, csak a német rendszerek tekinthetők jobbnak náluk. A K2 tank is a korábbi páncélososztály egy modernizált változata lesz, az FA–50-es vadászgépek pedig a T–50-es vadászok harcászatra átalakított változatai. Ez utóbbiak a legkedveltebb gyakorlóeszközök a világon. 

 

 

 

 

hadászat Dél-Korea tank Lengyelország üzlet vadászrepülő
Kapcsolódó cikkek