Az S&P Global gazdaságkutató intézet első becslése alapján a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban a várt 49 pont helyett áprilisban hathavi csúcspontot jelentő 50,4-re erősödött az előző havi 49,2-ről. A szolgáltatóipari BMI szintén emelkedett, 12 hónapos csúcspontot jelentő 53,7 pont lett a márciusi 52,6 után, elemzők itt is romlást, 51,5-et vártak. A kompozit-BMI 53,5 pont lett az előző havi 52,3 után.

Fotó: AFP

A szolgáltatási szektor BMI-je áprilisban immár harmadik egymást követő hónapban volt a növekedést jelző ötven pont fölött, a többi adat azonban a Reuters szerint sötétebb képet fest. 

A hűl, a kiskereskedelmi forgalom csökken, a feldolgozóipari termelés pedig visszaesik, ami a legtöbb közgazdász szerint azt jelzi, hogy az év második felében lesz.
A hírügynökség emlékeztetett, hogy a bankok szigorították a hitelezést, ami miatt a háztartások és a kisvállalkozások nehezebben juthatnak kölcsönhöz. 
Az S&P Global friss adatokhoz fűzött közleménye szerint az amerikai cégek üzleti várakozásai áprilisban továbbra is derűlátók maradtak, a jövő évi kilátásokba vetett bizalom mértéke 2022 májusa óta a második legmagasabbra kúszott fel.
A New York-i tőzsdeindexek ennek ellenére estek a BMI-adatok nyilvánosságra hozása után.