A norvég szuverén alap az első negyedévben 5,9 százalékos hozamot ért el, így 893 milliárd norvég korona (29 ezer milliárd forint) nyereséget könyvelt el. Az alap részvénybefektetései 7,4, a fix kamatozású beruházások 2,7 százalékos hozamot értek el – derül ki az olajalap beszámolójából.

Fotó: TT News Agency via AFP

Az ingatlanportfólió 1, míg a megújuló energiával kapcsolatos infrastruktúra 3,8 százalékos veszteséget szenvedett. A szuverén alap piaci értéke az első negyedévben 1865 milliárd koronával nőtt: ebből 893 milliárd a befektetések hozama, 217 milliárd az államtól érkező nettó befizetés, 755 milliárd pedig az árfolyamváltozásokból származott. Március végén az olajalap értéke 14 294 milliárd korona volt (1342 milliárd dollár).

A norvég szuverén alap piaci értéke
 

A szuverén alap a norvég olaj- és gázszektorból származó bevételeket fekteti be, és világszerte mintegy 9300 vállalatban van részesedése. Az összes tőzsdén jegyzett 1,3 százaléka a norvég állami befektetési alap birtokában van. Az alap 70,1 százalékát részvényekbe, 27,3 százalékát fix kamatozású kötvényekbe, 2,4 százalékát ingatlanokba, 0,1 százalékát pedig megújuló energiát hasznosító infrastruktúrába fektették.

Ehhez az eredményhez a részvénybefektetések járultak hozzá a leginkább

– mondta Trond Grande, a Norges Bank Investment Management vezérigazgató-helyettese. Az alap vagyonát a norvég központi bank, a Norges Bank kezeli, befektetési stratégiáját a pénzügyminisztérium határozza meg, de a lényeges változtatásokhoz a parlament jóváhagyása is szükséges. Tavaly az alap  rekordveszteséget könyvelt el. A bizonyított olajtartalékok szerinti listán a skandináv ország a 20. helyet foglalja el, olajtermelésben pedig a 11. helyen áll.

Európa legnagyobb gázszállítójává nőtte ki magát Norvégia az orosz gáz kiesése miatt

Európa legnagyobb gázszállítójává lépett elő tavaly Norvégia, amely az idén a gázszállítását rekordközeli szinten tartja, az olajtermelését pedig mintegy hét százalékkal növelni készül jövőre: a skandináv ország 4,12 millió hordó olajegyenérték kitermelését tervezi olajból és gázból együtt. Norvégia tavaly 122 milliárd köbméter földgázt termelt ki, 9 milliárd köbméterrel többet, mint az előző évben.