Egy új típusú, nehézfegyverek szállítására is alkalmas kínai harci drón körözött Tajvan partjainál – jelentette be kedden Tajvan védelmi minisztériuma, a katonai feszültségek legújabb fokozódását jelezve. Kína, amely a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, az elmúlt három évben fokozta a katonai nyomást a szigetre, így próbálva arra kényszeríteni a szigetországot, hogy fogadja el Peking fennhatóságát.

Tajvan, Tajpej, Kína, drón, hajó
Fotó: Greg Baker / AFP

Ebben a hónapban Kína hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A tajvani védelmi minisztérium az előző 24 óra kínai katonai tevékenységéről szóló napi jelentésében közölte, hogy 19 katonai repülőgép lépett be a sziget légvédelmi azonosító zónájába.

Az egyik ilyen repülőgép egy TB–001 típusú drón volt.

A pilóta nélküli eszköz először átrepült a Basi-csatornán, amely elválasztja Tajvant a Fülöp-szigetektől, majd Tajvan keleti részén haladt, később visszatért a kínai partok felé – derült ki a minisztérium által kiadott térkép szerint.

A drónnak ezt a típusát a kínai állami média kétfarkú skorpiónak nevezi, és képeket is mutatott róla, amelyeken rakéták vannak a szárnya alatt, és azt állították, hogy nagy magasságú, nagy hatótávolságú küldetésekre képes.

A kínai légierő emellett az általa szigetek bekerítésének nevezett bevetéseket hajtott végre a nukleáris fegyver hordozására képes H–6 típusú bombázógéppel.

Lövések nem dördültek el, és kínai repülőgépek nem repültek be Tajvan légtér-azonosító zónájába.

A kínai katonai repülőgépek tavaly óta rendszeresen átlépték a Tajvani-szoros középvonalát, amely általában nem hivatalos határként szolgál a két fél között, bár Kína azt állítja, hogy ezt nem ismeri el.

A tajvani kormány elutasítja Kína szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a sziget népe dönthet a jövőjéről.

A Tajvani-szoroson haladt át egy amerikai romboló

Áthaladt vasárnap a Tajvani-szoroson a Milius amerikai romboló, amit az amerikai haditengerészet rutinműveletnek nevezett, alig pár nappal azt követően, hogy Kína befejezte a sziget közelében végzett hadgyakorlatot.