Közélet

A Tajvani-szoroson haladt át egy amerikai romboló

A kínai hadgyakorlat után amerikai erődemonstráció.

Áthaladt vasárnap a Tajvani-szoroson a Milius amerikai romboló, amit az amerikai haditengerészet rutinműveletnek nevezett, alig pár nappal azt követően, hogy Kína befejezte a sziget közelében végzett hadgyakorlatot.

Fotó: Omar-Kareem Powell / US NAVY / AFP

Az Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló a nemzetközi jognak megfelelően, a nyílt tengeren hajózott át a szoroson az amerikai 7. flotta tájékoztatása szerint, a művelet pedig rámutatott, hogy az Egyesült Államok kiáll a nyitott és szabad indiai- és csendes-óceáni térség mellett.

Hasonló, demonstratív műveleteket rendszeresen hajt végre az Egyesült Államok a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren, ahol Kína többek között mesterséges szigetek kialakításával igyekszik fenntartani az ellenőrzését. 

A Milius az előző héten meg is közelítette az egyik ilyen mesterséges szigetet, melyet a tenger egy olyan területén alakított ki Kína, amit más országok is maguknak követelnek.

Az előző héten a kínai hadsereg a precíziós csapásmérést és Tajvan blokád alá vonását gyakorolta, egészen múlt hétfőig. Kína szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet. A kínai vezetés deklaráltan figyelmeztetésnek szánta a Tajvan közelében rendezett hadgyakorlatot, miután Caj Jing-ven tajvani elnök találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

Az amerikai romboló manőverét a kínai hadsereg saját állítása szerint nyomon követte és fenntartotta a magas szintű készültséget is. 

Kína sosem mondott le nyíltan arról, hogy akár erővel is visszaszerezze az ellenőrzést Tajvan fölött.

 

Dél-kínai-tenger Caj Jing-ven amerikai haditengerészet Tajvani-szoros
Kapcsolódó cikkek