Juan Guaido venezuelai ellenzéki vezető hétfőn váratlanul bejelentette, hogy Kolumbiában tartózkodik egy nemzetközi konferencián, amelynek célja a venezuelai politikai párbeszéd holtpontjáról való kilábalás, de amelyre sem az ellenzéket, sem a venezuelai kormányt nem hívták meg. A kolumbiai hatóságok azonnali távozásra szólították fel Guaidót.

Juan Guaido Venezuela
Fotó: Yuri Cortez / AFP

Gustavo Petro kolumbiai elnök kezdeményezésére mintegy 20 ország, köztük az Egyesült Államok és Franciaország kedden Bogotában találkozik, hogy megpróbálják felélénkíteni a 2021 augusztusában Mexikóvárosban megkezdett, de november óta holtponton lévő tárgyalásokat.

Guaido a közösségi oldalakon – utalva a hazájából a gazdasági és politikai válság miatt elmenekült 7 millió emberre – azt írta:

 

Most érkeztem Kolumbiába, ahogy előttem venezuelaiak milliói tették, gyalog.

 

Nem részletezte, hogyan lépte át a határt, de nagyon könnyen át lehet jutni Kolumbiába az ország északkeleti részén.

Egy ellenzéki forrás szerint Guaido nem lépett kapcsolatba a helyi hatóságokkal, nem esett át sem a rendőrség, sem a bevándorlási hivatal ellenőrzésén, amikor az országba érkezett. Az ellenzéki vezetőnek hivatalosan tilos elhagynia a hazáját, több venezuelai bírósági eljárás is folyik ellene, többek között hazaárulás címén.

Alvaro Leyva kolumbiai külügyminiszter a sajtónak elmondta, hogy Guaidót nem hívták meg a konferenciára, és hangsúlyozta:

Ha nem jelentkezik be (a rendőrségen), akkor veszélyben van, mert nem megfelelő módon lépett be, és Kolumbiában tiszteletben tartjuk a törvényt.

Nyilatkozatában Guaido bizakodását fejezte ki, hogy a csúcstalálkozón sikerül elérni, hogy a Nicolas Maduro tekintélyelvű venezuelai elnök vezette kormány asztalhoz üljön Mexikóban, és hogy a konfliktus megoldásaként a szabad és tisztességes választások hiteles menetrendjében állapodjanak meg.

Nicolas Maduro venezuelai elnök, akit szintén nem hívtak meg, időszerűtlennek, alkalmatlannak és ostobának nevezte Guaido lépését.

Guaidót, aki a 2024-es elnökválasztás ellenzéki előválasztásán indul, az Egyesült Államok ideiglenes elnökként ismerte el 2019 januárja és 2023 között.

Maduro 2019-es vitatott újraválasztása után az ellenzék által bojkottált választáson kiáltotta ki magát elnöknek.

Kolumbia volt Guaido legfőbb szövetségese a régióban, amikor azt Gustavo Petro elődje, a konzervatív Ivan Duque vezette, aki megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Maduróval.

Gustavo Petro, Kolumbia történetének első baloldali elnöke egyre közelebb került Caracashoz, helyreállította a diplomáciai kapcsolatokat és bekapcsolódott a venezuelai politikai tárgyalási folyamatba. Múlt csütörtökön arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy fokozatosan oldja fel a Venezuelával szembeni szankciókat.