A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet áprilisi német üzleti hangulatindexe csupán 93,6 pontra javult a márciusi 93,3-ről a várt 94 pont helyett. Elmaradt a szakértői előrejelzéstől a jelenlegi körülmények megítélését jelző index is: a várt 96 helyett 95 pontra esett vissza ez előző havi 95,4 pontról.

Mid adult male technician maintaining cables in engineering plant
Fotó: Sigrid Gombert / Getty Images


Javulás csupán a várakozásokat illetően van. Itt a jelzett 91,5 helyett 92,2 pontra javult a megítélés a márciusi 91,2-ről.
A kilátások azonban változatlanul optimisták a vártnál erősebb évkezdés után. A Forexlive gyorselemzése szerint ez azt jelenti, hogy a bankszektor múlt havi felfordulása miatti aggodalmak rövid életűnek bizonyultak.

„A német üzleti aggodalmak enyhülnek, de a gazdaságból még mindig hiányzik a dinamizmus” – értékelte az eredményt Clemens Fuest, az Ifo elnöke. A vállalatok várakozásai javultak ugyan, de jelenlegi helyzetüket kissé rosszabbnak értékelték, emlékeztetett.
Az eredmény jobb lett, mint a ZEW gazdaságkutató intézet múlt héten nyilvánosságra hozott németországi gazdasági hangulatindexe, az ugyanis váratlanul nagyot zuhant.