BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar cég teríti be napelemekkel Romániát

Az Astrasun elnök-vezérigazgató cégének 100 millió eurós beruházása 2025-ben indul, éves bevétele elérheti a 300 millió eurót.

Jelentős romániai napenergia-beruházást jelentett be a naperőműveket fejlesztő és üzemeltető magyarországi Astrasun Solar vezetője, Keresztes Attila projektcége.  A Sunflower Hundred S.R.L. egy gigawatt kapacitású napelemgyártó üzemet létesít a Bukaresttől északra fekvő Dambovita megyében. 

ASTRASUN Solar
napelem, park
Fotó: Astrasun Solar

A 15 ezer négyzetméteres üzem közel 5 hektáros területet foglal el, megközelítőleg 600, valamint 410 watt csúcsteljesítményű, az európai uniós szabványoknak megfelelő napelemes modulokat gyárt. A termelés a tervek szerint napelemcella-gyártással egészül majd ki. 

A beruházás első szakaszának értéke 100 millió euró, 

amelynek közel felét az európai uniós helyreállítási és ellenálló képességi eszköz keretében megpályázandó 43 milliós támogatásból fedezné a Sunflower Hundred. A Dambovita megyei napelemgyár várhatóan 2025 utolsó negyedévében, legkésőbb december 31-ig kezdi meg a termelést, és megközelítőleg 150 főt foglalkoztat. A bejelentés szerint a Romániában elsők között létesülő napelemgyár tervezett bevétele éves szinten elérheti a 300 millió eurót, és egy későbbi, az uniós piacra termelő iparvállalat alapját képezi. A cég úgy véli, a gyár üzembe helyezésével jelentősen hozzájárulhatnak nemcsak a romániai, hanem az európai uniós energiabiztonsághoz is.

A Sunflower Hundred közölte, hogy a tervezett beruházást üdvözölte a román energetikai minisztérium, amelynek államtitkára, George-Sergiu Niculescu támogatásáról biztosította a vállalat tulajdonosát, Keresztes Attilát közös találkozójukon.

 „Az országban az elsők között létesülő üzemmel kifejezett hosszú távú célunk, hogy a fejlesztés további fázisai során folyamatosan bővítsük a gyártói kapacitást, ezáltal nemcsak a romániai, hanem az európai uniós energiabiztonsághoz is hozzájáruljunk”

 – közölte Keresztes Attila, aki a Budapesti Értéktőzsdén tavaly december óta jegyzet Astrasun Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója is. A társaság februárban jelentette be, hogy a romániai Green Energy Ortisoara Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás keretében a felek 900 hektáros területen terveznek kialakítani napelemparkot a magyar–román határ menti Temes megyei Orczyfalva községben. A beruházás célja, hogy a területen – a műszaki, üzleti, finanszírozási és jogi lehetőségeik függvényében – minél nagyobb naperőművi kapacitást fejlesszenek. 

Nemrég Románia miniszterelnöke is bejelentett egy az Astrasun Solarénál is nagyobb napenergia-beruházást. Nicolae Ciuca kormányfő márciusban közölte, hogy napelemgyárat épít az országban az alternatív energiaforrásokra szakosodott német AE Solar, a több ütemben megvalósítandó beruházás összértéke eléri az egymilliárd eurót. A projekt első, az idén elinduló szakaszában 2 gigawatt (GW) teljesítménynek megfelelő napelem előállítását tervezik, a teljes gyártósor meghonosítását követően pedig

 a romániai termelés eléri az évi 10 GW teljesítményt, ami az európai szükséglet egyharmada. 

Ciuca szerint a beruházás – amelynek a helyszínét egyelőre nem hozták nyilvánosságra – révén Románia központi helyre kerül az európai napelemgyártásban.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.