Egyre nehezebben tudja finanszírozni a háborút a Kreml. Ez persze nem jelenti azt, hogy hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnének a felek, mindössze arról van szó, hogy hirtelen jött intézkedésekkel, extraadókkal, sebtében kivetett sarcokkal igyekszik többletbevételhez jutni az orosz állam. Ennek egyik állomása lehet, hogy az olajcégek nadrágszíját szorosabbra húzzák. Több elképzelés is érvényesülhet: 

váratlan adóval sújthatják a szektort, vagy éppen eltörölhetik, illetve csökkenthetik az üzemanyagok árának támogatását. Az erről szóló javaslatokat vizsgálja Moszkva 

– állítják a Bloombergnek az ügyben jártas emberek.  

A pigeon flies in front of the Kremlin's Spasskaya tower (L) and Saint Basil's cathedral (C) in Moscow on March 1, 2023. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudryavtsev

Változhat a képlet

Az egyik legkönnyebben kivitelezhető lépés, ha hozzányúlnak az orosz finomítóknak a hazai ellátásért fizetett kompenzációhoz, azaz ennek számítási képletét változtatják meg. Tavaly ez 26,6 milliárd dollárt tett ki – előfordulhat, hogy az idén ez nem fér bele a költségvetésbe, miközben naponta milliókat emészt fel a háború. Egy másik lehetőség, hogy közelítik az ural árát az északi-tengeri brenthez. A differencia most alig több mint 20 dollár, míg nagyjából egy éve 37 is volt.  

 

Arra is van esély, hogy egész egyszerűen megemelik a számításokban szereplő üzemanyag alapárát.

Egy másik alternatíva az olajtársaságok egyszeri, rendkívüli adója – ugyanakkor végleges döntés egyik lehetőségről sincs.

Gond van a büdzsével

Siralmas állapotba került az orosz államháztartás , amióta a Kreml megkezdte az ukrajnai háborút. A legtöbb orosz kőolajtermékre importtilalmat vezetett be az és a G7 országcsoport. Emellett a hordónként 60 dolláros árplafon is megnyirbálja az orosz bevételeket. Közben 

a katonai kiadások az egyekbe ugrottak, most a szociális mellett a második legnagyobb kiadási tételt jelentik.

Mind Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, mind Alekszej Szazanov pénzügyminiszter-helyettes a héten megerősítette, hogy a minisztériumok valóban tárgyalnak az üzemanyag-támogatási képletek módosításáról, de részleteket nem közöltek. Annyi biztos, hogy az orosz olajcégeket eddig kizárták a rendkívüli társasági adóra vonatkozó kormányjavaslat tárgyalásáról. Moszkva már korábban is módosított néhány jogszabályt, hogy növelje a bevételeit, ami a teljes költségvetési bevétel mintegy harmadát teszi ki.

Warehouse,Russian,Oil,Barrel,,Background,With,Barrel.,Barrels,With,Colors Warehouse Russian oil barrel, background with barrel. Barrels with colors Russian flag close-up. sanctions on Russian oil. 3D work and 3D illustration
Fotó: Shutterstock

Mélyrepülésben az olaj ára

Szinte töretlenül csökken az olaj ára immár hatodik hónapja, ez több mint nyolc éve leghosszabb ideig tartó lejtmenet. 

 

Ebben a pillanatban azt lehet látni, hogy még az OPEC+ váratlan termeléscsökkentésről szóló döntésénél is erősebben hat a fekete arany piacára a globális gazdaság lassulásától való félelem.

A befektetők az Egyesült Államok inflációjának további gyorsulására számítanak, ami fűti a Fed kamatemelési lehetőségeit, így végeredményben nagyobb esélye van a recessziónak, ami visszafogja az olajfogyasztást.

Camels standing in front of the oil pump.
Fotó: Yerbolat Shadrakhov

Kína a kakukktojás

 – a legnagyobb ázsiai ország kereslete ugyanis kezd fellendülni, míg az ázsiai finomítók haszonkulcsa csökken, amiből a kereslet mérséklődésére lehet következtetni. Ugyanakkor a kínai Sinopec szerint az ország olajigénye az idén 10 százalék körül nőhet.

Zavarosban halászva

A piaci helyzet is igen zavaros – mondta a VG podcastnak korábban Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A kép azóta sem tisztult: ugyan az OPEC+váratlan termeléscsökkentésének felfelé kellett volna hajtania az árat, ez nem történt meg. Nagy kérdés Oroszország szerepe. Elvben a szankciók és az ársapka miatt csökkennie kellene a globális kínálatnak, de ez egyelőre nem látszik. 

India tömegével veszi az orosz nyersolajat, amit finomítva, átcímkézve Európának adhatnak el – azonban ennek mennyiségéről ellentmondó információk keringenek. 


A Bloomberg a Kpler elemzőcég adataira hivatkozva azt állítja, 

jó esély van arra, hogy ebben a hónapban India lesz Európa legnagyobb beszállítója, miközben rekordmennyiségű orosz kőolajat vásárol – nem nehéz a két dolog között meglátni az összefüggést. 

Európa Indiából származó finomítottüzemanyag-importja napi 360 ezer hordó fölé emelkedhet, ami jóval megelőzi Szaúd-Arábiát is – ezt mutatják a Kpler adatai. „Ha a számokat nézzük, azonnal világos lesz, hogy az oroszt olaj a szankciók ellenére megtalálja a maga útját Európába” – hangsúlyozta Katona Viktor, a Kpler vezető olajpiaci elemzője.

A helyzet következménye kettős. Egyrészt a blokknak mindenképpen alternatív dízelforrások után kell néznie, ami kihívást jelent, másrészt a finomítók olcsó nyersanyag iránti versenyfutását felpörgeti, ami végső soron még jót is tehet a piacnak.