A vártnál kisebb kínai kereslet ellenére a vezető olajtermelő országok, az OPEC+ nem látja szükségét a kitermelés további csökkentésének, jelentette ki csütörtökön Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szervezet mindig képes módosítani a politikáján.

SAUDI-RUSSIA-ENERGY-DIPLOMACY
Russian Energy Minister Alexander Novak speaks after a meeting of the Saudi-Russian Joint Committee on December 19, 2020. (Photo by FAYEZ NURELDINE / AFP)
Alekszandr Novak szerint minden Európába szánt olajat és olajterméket átirányítanak az idén Ázsiába.
Fotó: AFP

Elmondta azt is, hogy Oroszország ebben a hónapban elérte olajkitermelésének megcélzott szintjét, vagyis az az év végéig 5 százalékkal, azaz napi 500 ezer hordóval csökken. Az orosz olaj- és gázkondenzátum-termelés várhatóan 515 millió tonna (napi 10,3 millió hordó) körüli szintre esik vissza az idén a 2022-es 535 millió tonnáról, ami nagyjából összhangban van a Reuters e heti jelentésével.
Novak a hírügynökség jelentése szerint azt is megerősítette, hogy 

az Európába szánt 140 millió tonna olajat és olajterméket az idén Ázsiába irányítják át.

Szavait alátámasztják független forrásból származó adatok is.
A Vortexa energetikai adatszolgáltató és elemző statisztikája szerint az orosz üzemanyagexport áprilisban jóval meghaladta a szezonális átlagot annak ellenére, hogy az a szankciók miatt már nem vásárol belőle. A hónap első négy hetében napi 1,9 millió hordót exportáltak, aminek több mint a fele dízel volt. Ha ez a trend folytatódik a hónap utolsó hetében is, akkor többet exportálnak, mint bármelyik áprilisban legalább 2016 óta. 

Márciusban már megdöntötték ezt a havi rekordot.

A dízelszállítmányok zöme Törökországba irányult, de exportálják észak-afrikai országokba, például Marokkóba, Tunéziába és Líbiába is. A Brazíliába irányuló mennyiség is nőtt az uniós tilalom életbe lépése óta.

RUSSIA-GAZPROM-ARCTIC-OIL
Picture taken on February 20, 2015 shows the oil tanker Valetta as it approaches Cape Kamenny in the Gulf of Ob shore line in the south-east of a peninsular in the Yamalo-Nenets Autonomous District, 250 km north of the town of Nadym, northern Russia. For the first time "Gazprom Neft" company implemented winter shipment of oil by sea from Novoportovskoye deposit located on the Yamal Peninsula. The first batch of raw materials in the amount of 16 thousand tons was sent to European consumers by two tankers accompanied by an icebreaker. AFP PHOTO / ANDREY GOLOVANOV (Photo by ANDREY GOLOVANOV / AFP)
Észak-Afrikába is megy az orosz olaj.
Fotó: AFP

Egyelőre alaptalannak bizonyultak azok az aggodalmak, hogy Moszkva nem talál új vevőket az EU helyett, és esetleg kénytelen lesz csökkenteni a finomítási kapacitást. Az orosz kőolajexport mennyisége sem látszik csökkenni annak ellenére, hogy a kormány bejelentette a kitermelés visszafogását.

Stabilizálódott az olajár

Kétnapos, majdnem 6 százalékos esés után stabilizálódott csütörtökön az olajár. Az Egyesült Államokban irányadó WTI-vel hordónként 74,51 dolláron kereskednek, így elveszített minden nyereséget, amelyet szerzett, miután az OPEC váratlanul a kitermelés csökkentése mellett döntött, hiába lobbizott az Egyesült Államok. A Brent ára 32 centtel, 0,4 százalékkal, hordónként 78 dollárra emelkedett.

RUSSIA-LUKOIL-OILFIELD
A picture taken on April 9, 2011 shows Caspian Stream tanker aproaching the Russian LUKOIL ice-resistant fixed platform LSP-1, built at the Astrakhansky Korabel shipyard, intended to drill and operate wells and collect and pre-treat reservoir content at Korchagin's oil field in the Russian sector of the Caspian Sea some 180 km outside Astrakhan. The fields productivity of oil and gas condensate will peak at 2.3 million tonnes oil and 1.2 bcm gas per year.  AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV (Photo by MIKHAIL MORDASOV / AFP)
Egyelőre nem igazolódnak az aggodalmak, hogy Moszkva nem talál új vevőket az EU helyett.
Fotó: AFP

Az üzemanyagpiac viszont a lassulás jeleit mutatja, a haszonkulcsok csökkenése miatt több ázsiai finomító fontolgatja a feldolgozás visszafogását.
Vivek Dhar, a bányászati és energiaipari nyersanyagkutatás igazgatója a
Commonwealth Bank of Australia szakértője szerint a csökkenő finomítói árrések és a nyersanyag-intenzív kínai gazdaság fellendülésével kapcsolatos aggodalmak változatlanul negatívan hatnak az olajra. 

A hangulatot tovább rontja a lassulástól való félelem és az amerikai bankrendszer egészségével kapcsolatos félelmek.

Pozitívan hat viszont a piacra, hogy az amerikai olajtartalék további 5,05 millió hordóval csökkent a múlt héten, ahogyan az üzemanyagkészlet is, amelyet előbb-utóbb fel kell majd tölteni.