Az orosz olaj ára kezd olyan magasra emelkedni, ami már bonyodalmakat okozhat a legnagyobb vevőknek. A legfejlettebb ipari államok (G7) ugyanis tavaly hordónként hatvan dollárban szabták meg az árplafont, hogy korlátozzák a Kreml profitját, és ezzel az Ukrajna elleni háborúra fordítható pénzösszegeket. Azok, akik ennél drágábban vásárolnak orosz olajat, a szankciók miatt nem juthatnak hozzá az iparági standardok által megkövetelt biztosításokhoz, ezeket ugyanis uniós országok cégei nyújtják.

INDIA - 2000/01/30: A container ship is being unloaded in the port of Cochin in India.
India szállítási költséggel együtt már drágábban veszi az orosz olajat.
Fotó: Wolfgang Kaehler / Getty Images


Az Argus Media által összegyűjtött adatok szerint az uráli típus ára egyre közelít a hordónként hatvan dollárhoz. Sőt, bizonyos esetekben ezt túl is lépte, mivel 

az India nyugati partjaira exportált olaj ára április hatodikán a szállítási költségekkel együtt már elérte a hordónkénti 73 dollárt.

 (Egy dollár 344 forint.)
A Bloomberg ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy egyre nehezebb kideríteni, pontosan mennyiért kel el az orosz olaj, annak egyre nagyobb mennyiségét szállítják ugyanis úgynevezett árnyékflották, amelyeknek egy része katasztrófaveszélyes ócskavas, az érintett kereskedőcégek közül pedig soknak zavaros a tulajdoni viszonya. Az viszont biztos, hogy az olajárak emelkednek, miután az olajtermelő országok és szövetségeseik, az OPEC+ a múlt héten meglepetésre bejelentette a kitermelés csökkentését. 

Oil storage tanks stand at the RN-Tuapsinsky refinery, operated by Rosneft Oil Co., as tankers sail beyond in Tuapse, Russia, on Monday, March 23, 2020. Major oil currencies have fallen much more this month following the plunge in Brent crude prices to less than $30 a barrel, with Russias ruble down by 15%.
Az orosz olaj így is olcsóbb a versenytársakénál.
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images


Szerdán reggel a brent ára 0,2 százalékkal, hordónként 85,8 dollárra, az Egyesült Államokban irányadó WTI-é ugyanilyen arányban, 81,66 dollárra emelkedett. A globális kereslet pedig várhatóan növekszik az idén, ami további felfelé irányuló nyomást jelent az árakra.
Moszkvának 2022 legnagyobb részében nem okozott gondot, hogy eladja az Európában felszabaduló olaj egy részét, főleg India és Kína vásárolt nagy mennyiségben. A szigorú nyugati szankciók azonban már kezdik éreztetni a hatásukat, és Oroszország is visszafogja az év végéig a kitermelést.

olajkút
Az OPEC-cel együtt Oroszország is visszafogja a kitermelést.
Fotó: Shutterstock


Az ár – logikusan – nagyrészt attól függ, mekkora távolságot kell megtenni a szállítmánynak. Az Argus adatai szerint a balti-, illetve fekete-tengeri kikötőkben berakodott olaj hordónként 55 dollárba kerül, míg az Indiába szállítottnak az átlagára februárban 72,14 dollár volt, valamivel alacsonyabb a januárinál. Kína és India mellett az orosz olajkivitel nagy része Törökországba irányul, ahová olcsóbb szállítani, a feldolgozott termékeket pedig mindhárom ország exportálja – részben Európába.
Bár az orosz olaj egyre drágább, így is elég olcsó a versenytársakhoz képest. Az Indiába szállított iraki olaj például átlagosan 78,92 dollárba került hordónként januárban és 76,19 dollárba februárban.