A munkáltatóknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha új alkalmazottat akarnak felvenni a cégekhez. A New York-i Fed munkaerőpiaci felméréséből kiderült, a dolgozók átlagosan 76 ezer dolláros kezdő fizetésért hajlandók elszegődni egy új helyre. Ez átszámolva 26 millió forint éves fizetés.

The prices increases in times of inflation.
The coins and the two people (figurines) represent the increase in the cost of living.
Fotó: Aitor Diago / Getty Images

A kezdő bérigény tehát 2100 dollárral magasabb, mint a legutóbbi, novemberi felméréskor volt. 

A kutatásban az kérdezték a válaszadóktól, hogy mekkora az a legalacsonyabb juttatás, amennyiért hajlandók lennének munkába állni egy cégnél.

A Fed felméréséből kiderült, hogy a férfiak esetében a bérigény 4 százalékkal, majdnem 89 ezer dollárra nőtt, miközben a nőknél ugyanez 63 ezer dollár volt, ami 2 százalékos emelkedés. A főiskolai végzettséggel rendelkezők 97 ezer dollár, vagyis 33 millió éves fizetés alatt nem vállalnának munkát. Ezzel szemben az ennél alacsonyabb végzettségű munkavállalóknál kicsivel csökkent az elvárás, ők már 59 700 dollárért (20,58 millió forint) is elfogadnának egy ajánlatot.

A SmartAsset pénzügyi technológiai vállalat március 8-i jelentése szerint 

egy átlagos amerikai háztartás medián jövedelme évi 70 ezer dollár (24,13 millió forint). 

A Business Insider azt írta, hogy a fizetési igények emelkedése várható volt a történelmi mélységű munkanélküliségi ráta okán. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint a polgári munkanélküliségi ráta márciusban 3,5 százalékos volt, ami csak minimálisan magasabb, mint a februári 3,4 százalékos adat.

Kevésbé félnek munkahelyük elvesztésétől a magyarok, de alig vannak tartalékaik

A dolgozók többsége stabilnak érzi az állását, és a vállalat jövőjére is optimistán tekint.

A munkakeresőknek előnyös lehet a túlfűtött munkaerőpiacon tapasztalható bérrobbanás, azonban a Fed számára ez egy hatalmas problémát hoz magával. A magas inflációs környezetben a Fed igyekszik leverni a fogyasztói árak növekedési ütemét, azonban a fizetések nagymértékű emelkedése tovább pörgeti az inflációt. A vállalkozások a magasabb bérekből adódó veszteséget az áraik emelésével kompenzálják.