Egy független kutatás szerint a szél- és rekordméretű növekedése tavaly minden idők legtisztább szintjére emelte a világ villamosenergia-termelését, ami a kutatók szerint „a fosszilis korszak végének kezdetét” jelentheti – írta a CNBC.

Offshore,Windmill,Farm,In,The,Ocean,Westermeerwind,Park,,,Windmills
Fotó: Shutterstock

A független klímavédelmi agytröszt, az Ember jelentés szerint tavaly a világ áramtermelésének a 12 százaléka származott nap- és szélenergiából, szemben a 2021-es 10 százalékkal, ezzel újabb rekordot felállítva az energiaiparban.

A napenergia volt a leggyorsabban növekvő villamosenergia-forrás a 18. egymást követő évben, és 24 százalékkal emelkedett a volumene 2021-hez képest – a világ áramtermeléséhez annyit adott hozzá, hogy Dél-Afrika éves szükségleteit ki lehetne vele elégíteni. A szélenergia-termelés 17 százalékkal nőtt az előző évhez képest, annyival, amennyivel az egész Egyesült Királyságot elláthatta volna árammal.

A jelentésből kiderül, hogy ma már több mint 60 országban a villamos energia 10 százalékot meghaladó részét szél- és napenergiából állítják elő.

A tiszta energia korszakába léptünk. A szél- és napenergia rekordsebességgel terjed, és át fogja alakítani a globális gazdaságot, a közlekedéstől az iparig és azon túl is

– mondta Malgorzata Wiatros-Motyka, az Ember vezető villamosenergia-elemzője és a kutatás vezető szerzője.

Az atomerőművekkel együtt a növekedés még lenyűgözőbb – a megújuló és a nukleáris energiaforrások együttesen a globális áramtermelés 39 százalékát adták 2022-ben, ami új rekord.

GONGHE, CHINA - APRIL 07: Aerial view of Gonghe Solar Park, the world's largest solar farm, on Tara Beach on April 7, 2023 in Gonghe County, Hainan Tibetan Autonomous Prefecture, Qinghai Province of China.
A napenergia-termelés tavaly 24 százalékkal nőtt meg 2021-hez képest.
Fotó: Getty Images

A kutatók szerint a fejlődés ellenére a szél- és napenergia drámai mértékű kiépítése még mindig nem elég gyors ahhoz, hogy a világ növekvő áramszükségletét kielégítse. Következésképpen a jelentés szerint a szén és más fosszilis tüzelőanyagok fedezték a fennmaradó hiányt, ami új rekordszintre emelte a kibocsátást.

A szén, a világ legpiszkosabb energiaforrása tavaly a globális áramellátás 36 százalékát biztosította, és ezzel a világ legnagyobb energiaforrása maradt.

Azonban a trendek alapján úgy tűnik, hogy a kibocsátás 2022-ben elérte a csúcsot, és a jövőben ez már csak csökkenni fog – az Ember előrejelzése szerint a fosszilisenergia-termelés idén 0,3 százalékkal fog visszaesni, a következő években pedig még meredekebb csökkenés várható.

A Nemzetközi Energiaügynökség tavaly megfogalmazott célkitűzése szerint a villamosenergia-ágazatnak a legszennyezőbből 2040-re az első olyan szektorrá kell válnia, amely eléri a nettó zéró kibocsátást – ha a világgazdaság az évszázad közepére szén-dioxid-mentessé akar válni.

Ehhez azonban az Ember elemzői szerint 2030-ra a szél- és napenergiának a globális áramtermelés 41 százalékát kell kitennie, amihez a 2022-es rekordhoz képest egy jókora ugrásra lesz szükség.