A megújuló energiaforrások intenzívebb kihasználása, valamint a hőszivattyúk és az elektromos autók elterjedése kiegyenlítette az miatti fokozott szénhasználat okozta magasabb szén-dioxid-kibocsátást, amely így összességében alig 1 százalékkal nőtt 2022-ben – olvasható a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön publikált jelentésében.

környezetszennyező gyár
Fotó: Shutterstock / Illusztráció

Az IEA szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás tavalyi növekedése kisebb volt, mint amitől tartottak, 

a kibocsátás 2022-ben 321 millió tonnával, 36,8 milliárd tonnára emelkedett.

Bár ez minden idők legmagasabb szintje, mégis sikerként könyvelhető el egy olyan év után, amikor az orosz–ukrán háború okozta energiaválság számos országot arra késztetett, hogy visszatérjen a szennyezőbb energiahordozók használatához.

Mivel a földgáz ára Oroszország ukrajnai invázióját követően megugrott, sok ország az olcsóbb tüzelőanyagok, például a szén és a kőolaj felé fordult, amelyek szintén tetemes szén-dioxid-kibocsátást okoznak. A földgázból származó kibocsátás 1,6 százalékkal, 118 millió tonnával csökkent, viszont a szénből származó kibocsátás 1,6 százalékkal, 243 millió tonnával nőtt, a kőolajból származó kibocsátás pedig 2,5 százalékkal, 268 millió tonnával emelkedett.

 

A fosszilis tüzelőanyagok drágulása és az energiaválság által kiváltott, a globális energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak a megújuló energiaforrásoknak is kedveztek, amelyek felhasználásának 2022-ben is folytatódott a növekedése, hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének enyhítéséhez.

A tiszta energiaforrások nélkül a szén-dioxid-kibocsátás emelkedése közel háromszor akkora lett volna 

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

A koronavírus-járvány idején a gazdasági aktivitás jókora visszaesésével párhuzamosan a szén-dioxid-kibocsátás is csökkent, ám 2021-ben, a lezárások végével meredeken emelkedni kezdett, miután az országok megnövelték a termelésüket. Bár akkor ez aggodalomra adott okot a klímavédelem szempontjából, a legfrissebb adatok azt sugallják, hogy ez csak egyszeri alkalom volt, nem pedig egy új trend kezdete.

A számok azt is bizonyítják, hogy az energiaválság felgyorsította, nem pedig hátráltatta a megújuló energiaforrások elterjedését. Az IEA szerint az ukrajnai háború okozta energiabiztonsági aggodalmak siettetik az olaj-, a gáz- és a szénhasználatról való elmozdulást, és a következő évtizedben az összes fosszilis tüzelőanyag iránti kereslet tetőzni fog. Utána erős csökkenés várható.

A megújuló energiaforrások a villamosenergia-igény tavalyi növekedésének 90 százalékát fedezték. Az új nap- és szélerőművek 2022-ben 465 millió tonna szén-dioxidtól mentesítették a légkört, míg az egyéb megújuló energiaforrások növekedése további 85 millió tonna kibocsátást akadályozott meg

– mondta Birol.

A legtöbb fejlesztés Kínában történt, ahol a befektetések a megújuló energiaforrásokba nagymértékben megemelkedtek, különösen az új szélerőművek építését fokozták – tavaly 50 gigawattal nőtt meg a termelési kapacitásuk –, míg az új szénerőművek építése lelassult.

Igaz, a zéró-Covid-stratégia jegyében történt lezárások az év nagy részében visszafogták az ipari termelést, nagymértékben csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást, és 

az ország kibocsátása csak kismértékben, 0,2 százalékkal csökkent, az ipar pedig 2023-ban újra meg fogja növeli a környezetszennyezést.