Kedden razziát tartott az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában a belga rendőrség – erről az Euroactiv számolt be. Ez rendkívüli hír, merőben szokatlan, hogy az európai parlamenti  (EP) pártoknál hatósági intézkedés történjen. Bár az európai szocialisták a Katargate kapcsán az elmúlt időszakban többször is a hivatalos szervek látószögébe kerültek.

Political Parties Photo Illustrations
Fotó: Getty Images

A lap forrásai azt állították, hogy a belga rendőrök az EPP Rue du Commerce-i székházának első és harmadik emeletén vizsgálódtak. Az első információk szerint a rendőrség a Türingiában folyamatban lévő nyomozáshoz kapcsolódó pénzügyi szabálytalanságokkal kapcsolatban foglalt le számítógépeket.

Hivatalos tájékoztatás azonban egyelőre nem történt a razziáról.

Az Euroactiv megjegyezte, hogy a jobboldali EPP a legrégebbi és legnagyobb európai politikai csoport. Egy névtelen EPP-s forrás azt mondta az újságnak, hogy a párt hamarosan közleményt ad ki a történtekről.

Mindeközben az EPP arról posztolt a Twitteren, hogy támogatják Roberta Metsola EP-elnök intézkedéseit az uniós törvényhozás nagyobb átláthatóságáért.

El kell jutnunk a Katargate botrány szívéig

- írták.

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök - akinek pártja évekkel ezelőtt szakított az EPP-vel - hatalmas nézettségre szert tett mémet robbantott a Twitteren, amikor kibukott a Katargate-botrány, majd a későbbi letartóztatásokról azt posztolta, hogy lassan kitelik egy futballcsapat a korrupt EP-képviselőkból.