Twitter-oldalán reagált a magyar miniszterelnök arra, hogy két újabb EP-képviselőt tartóztattak le korrupció vádjával. Orbán Viktor azt posztolta, hogy hamarosan annyi korrupt brüsszeli politikus kerül rács mögé, hogy akár egy focicsapatot is alapíthatnak. Ha így haladnak, akkor kijuthatnak a 2024-es Európa-bajnokságra is – írta a miniszterelnök.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Ahogy arról tegnap írunk újabb érintetteket vontak eljárás alá az Európai Parlament korrupciós botrányában. Az Alapjogokért Központ a közösségi oldalán hétfőn azt írta, hogy az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola kezdeményezte a botrányában érintett két szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A DK-val és MSZP-vel közös Szocialisták és Demokraták frakcióhoz tartozó belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino esetén a belga rendőrség kérvényezte az eljárás megindítását.

Eközben a Katarhoz és Marokkóhoz köthető európai parlamenti korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő kedden megállapodást írt alá a belga ügyészséggel, amelyben vállalja, hogy kisebb büntetésért cserébe együttműködik a nyomozókkal. 

Kötelezettséget vállal arra, hogy tájékoztatja a nyomozókat és az igazságszolgáltatást a korrupciós szervezet működés módjáról, a harmadik országokkal kötött pénzügyi megállapodásokról, az alkalmazott pénzügyi konstrukciókról és ezek kedvezményezettjeiről. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Pier Antonio Panzeri emellett azt is vállalta, hogy tájékoztatja a nyomozókat ismert vagy még ismeretlen emberek iratok előállításában való részvételéről, beleértve azokat, akikről bevallotta, hogy megvesztegettek.