Nemzetközi gazdaság

Több halottja is van a szlovjanszki rakétatámadásnak

A Donyeck régióban található települést pénteken érte orosz támadás. A rakétacsapásnak több halottja és számos sebesültje van.

Nyolcan meghaltak és huszonegyen megsebesültek pénteken egy orosz rakétatámadásban a Donyeck régióbeli Szlovjanszkban – közölte péntek este Pavlo Kirilenko helyi kormányzó a Telegram-oldalán.

Szlovjanszk, rakétatámadás
Legalább 23 sebesültje van a rakétatámadásnak.
Fotó: AFP

A kormányzó beszámolója szerint további hét ember rekedt a romok alatt, miután SZ-300-as rakéták csapódtak be a Bahmuthoz közeli város több lakóépületébe és más létesítményeibe. Rohammentők és rendőrök dolgoznak a helyszínen, igyekezve kimenteni a romok alá került embereket.

Röviddel később Darja Zarivna, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója bejelentette, hogy egy kétéves gyermek a mentőben halt meg, miután kiszabadították a romok közül.

SZ-300-as rakéták csapódtak be a Bahmuthoz közeli város több lakóépületébe.
Fotó: AFP

Az orosz és az ukrán fél több tucat elesett katona holttestét cserélte ki pénteken. A kijevi hatóságok 82 holttestről számoltak be, Moszkva nem közölt számokat.

Az ukrán hatóságok közlése szerint az ország elleni orosz háború kezdete óta Kijev mintegy 800 katona földi maradványait kapta vissza ilyen cserék során.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész a nap folyamán bejelentette, hogy a vádhatóság tüzetesen megvizsgálja azt a videófelvételt, amelyen feltételezések szerint egy ukrán katona lefejezése látható.

A mentés továbbra is zajlik. Fotó: AFP

Jelen pillanatban az ukrán nyomozó hatóságok gőzerővel azon dolgoznak, hogy azonosítsák a tettest és az áldozatot

– jelentette ki Kosztyin Vilniusban tett látogatása során. Hozzátette, hogy egyelőre még nem tudja megerősíteni a felvétel hitelességét.

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegetnek a fehéroroszok

Korábban már bejelentette Minszk az Oroszországtól kapott taktikai atomfegyverek telepítését. A stratégiai atomfegyverekkel még magasabb szintre lépne a fehérorosz fegyverarzenál.

 

Szlovjanszk Ukrajna Oroszország Donyeck
Kapcsolódó cikkek