Nemzetközi gazdaság

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegetnek a fehéroroszok

Korábban már bejelentette Minszk az Oroszországtól kapott taktikai atomfegyverek telepítését. A stratégiai atomfegyverekkel még magasabb szintre lépne a fehérorosz fegyverarzenál.

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegette meg a Nyugatot Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter pénteken egy előre be nem jelentett hadgyakorlat során.

Russia, Belarus joint military drill continue
fehérorosz atom
Viktar Hrenyin
Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegette meg a Nyugatot.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ha szükségessé válik, lesznek stratégiai atomfegyvereink is. Már megkezdtük az indítóállások előkészítését

– hangoztatta Hrenyin egy gyakorlótéren nyilatkozva. Hozzátette, hogy ha a Nyugat nem hagy fel ellenséges retorikájával, ez lesz a következő lépés.

Korábban hasonló kijelentéseket tett már Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén jelentette be, hogy Minszk kérésére orosz taktikai atomfegyvereket telepítenek a szövetséges ország területére. A stratégiai atomfegyverek a taktikaiakhoz képest jóval nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek.

Hrenyin azzal vádolta a szomszédos Lengyelországot, hogy háborús előkészületeket tesz Fehéroroszországgal és Oroszországgal szemben.

Amerikai és dél-koreai fegyverszállítmányokat terveznek. Látjuk azt is, hogy készenlétbe helyezik a katonai infrastruktúrájukat, és újabb alakulatokat, valamint dandárokat hoznak létre, amelyekről korábban nem volt szó

– jelentette ki a tárcavezető.

A nyugat-fehéroroszországi Breszt térségében zajló manőverről a politikus úgy nyilatkozott, hogy igazi premiernek számít, hiszen első alkalommal ellenőrzik bejelentés nélkül ilyen nagy méretekben a csapatok harckészségét. Hozzátette, hogy egy hatezer katonát számláló teljes dandárt mozgósítottak a hadgyakorlaton.

Megnézik, tud-e többet is a fehérorosz atomerőmű új blokkja

Hozzáfogtak a Belorusz Atomerőmű 2. blokkja üzembe helyezésének második szakaszához, vagyis növelik az egység teljesítményét.

 

 

háború Fehéroroszország atomfegyver nukleáris
Kapcsolódó cikkek