A kiskereskedelmi forgalom februárban 0,8 százalékkal csökkent az eurózónában az előző havihoz képest; ez megegyezik a piaci várakozásokkal. Januárban még ugyanilyen arányú növekedést mértek.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 18: General view of stalls of fresh and organic vegetables during the inauguration of a new range of Bio signs by French President of Monoprix, Regis Schultz, at Monoprix Beaugrenelle on October 18, 2016 in Paris, France.
Az élelmiszerek értékesítése 0,6 százalékkal esett vissza februárban.
Fotó: Vincent Isore / IP3 / Getty Images


Az statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett adatai szerint 

éves szinten háromszázalékos a visszaesés az elemzők által várt 3,5 helyett és a januári 1,8 után.


A MarketWatch tudósítása szerint a forgalom visszaesését elsősorban az üzemanyagok értékesítésének csökkenése okozta, amely 1,8 százalékkal esett vissza, míg az élelmiszereké, italoké és dohányáruké 0,6 százalékkal csökkent.
 

A fogyasztói bizalom továbbra is figyelemre méltóan gyenge az eurózónában,

 a februári adatok már Németországban és Franciaországban is a kiskereskedelmi forgalom erőteljes visszaesését mutatták – emlékeztetett az adatok közzététele előtt írt jegyzetében Franziska Palmas, a Capital Economics közgazdásza. Úgy véli, hogy a kiskereskedelem várhatóan tovább küszködik majd, mivel a magas és a szűkös pénzügyi feltételek visszafogják a fogyasztói keresletet.