Az izraeli parlament, a kneszet egész éjjel tartó vita és szavazás után elfogadta a 2023-as és a 2024-es költségvetést – jelentette a helyi média szerdán. Egész éjjel ülésezett a százhúsz tagú kneszet, amely először éjjel kettőkor a 2023-as költségvetést szavazta meg a jobboldali-vallásos kormánykoalíció 64 képviselőjének támogatásával 56 ellenzéki honatya voksával szemben, majd a következő év irányszámait is elfogadta.

Izrael parlament kneszet költségvetés
A 2023-as és a 2024-es költségvetést is elfogadta a parlament Izraelben.
Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

Idén 484 milliárd, jövőre pedig 514 milliárd sékel (több mint 45 ezer milliárd forint és közel 49 ezer milliárd forint) elköltéséről rendelkeztek a törvényhozók.

A legnagyobb vitát a tizennégy milliárd sékeles (több mint ezerháromszáz milliárd forintos) koalíciós alap okozta, amelyet a kormányzó Likud párt koalíciós partnerei, a szélsőségesen jobboldali nacionalista pártok és az ultraortodox vallásos pártok kaptak saját céljaikra.

A harmincöt órás vita után jóváhagyták a vitatott ingatlanadó-alapot is, amely a településeken beszedett, és eddig azok saját céljaira, a helyi oktatásra, köztisztaságra, belső ügyekre szánt helyi egy részét a gazdagabb települések felől átirányítja a szegényebbek, elsősorban az ultraortodox falvak és városok számára.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a szavazás előtt bejelentette, hogy koalíciója négy évig fogja kormányozni Izraelt. Legközelebb másfél év múlva lesz költségvetési vita, és ez az időszak kormányzati biztonságot jelez számára.

Több hónapos, a koalíciós pártok közötti vita előzte meg a voksolást. Előzőleg három koalíciós párt politikusai ígérték, hogy megvonják a költségvetés támogatását, hacsak nem kapnak további pénzeket. Hétfőn sikerült megegyezni pénzügyi követeléseikről, így a kormányfő napokkal a május 29-i határidő előtt megszerezte a költségvetés elfogadásához szükséges többséget.

Amíg aludtak, elfogadták az ország történetének legrosszabb és legpusztítóbb költségvetését. Nincs benne jó hír, nincs drágaság elleni harc, csak végtelen zsarolás van

– írta reggel a frissen elfogadott büdzséről Twitter-üzenetében a parlamenti ellenzéket és az ellenzéki, centrista Van jövő pártot vezető Jaír Lapid.

A kneszetben zajló vita idején liberális izraeliek ezrei tüntettek Jeruzsálemben a törvényhozás épületénél az általuk a fosztogatás éjszakájának nevezett szavazássorozat ellen.

Újabb halálos áldozatai vannak az izraeli–palesztin konfliktusnak

Az izraeli katonák több palesztin katonával végeztek, és többeket megsebesítettek egy újabb ciszjordániai összecsapásban. Izrael egyelőre nem erősítette meg a hírt.