A TÜV Rheinland németországi központú tanúsító vállalatot nevezte meg felelősként csütörtökön a francia semmitőszék a hibás PIP-mellimplantátumok ügyében, amely nők ezreit érintette szerte a világon, és egyúttal a lyoni fellebbviteli bíróság elé utalt több kérdéses témát.

Fotó: INA FASSBENDER

A TÜV Rheinland vállalat nem tett eleget ellenőrzési kötelezettségeinek szakmai küldetése gyakorlása során – szögezte le a francia igazságszolgáltatás legfelsőbb szerve, így a német cég felelősségét bizonyítottnak tekinti. A semmítőszék az Aix-en-Provence-i, valamint a párizsi és versailles-i fellebbviteli bíróságok által hozott döntéseket vizsgálta felül.

A botrány 2010-ben pattant ki, amikor fény derült arra, hogy világszerte nők ezrei kaptak olcsó, házilag készített, nem megfelelő géllel töltött implantátumokat az előírt szilikongél helyett egy PIP-implantátumokkal foglalkozó francia cégen keresztül.

A semmitőszék hatályon kívül helyezte az Aix-en-Provence-i fellebbviteli bíróság két döntését és megerősítette a TÜV Rheinland nemzetközi termék- és rendszertanúsító felelősségét, továbbá egy másik ügyben jóváhagyta a párizsi fellebbviteli bíróságnak a TÜV felelősségét megállapító határozatát, amely a nem vagyoni károk megtérítésére kötelezte a vállalatot.

A bírói szerv mindemellett  úgy ítélte meg, hogy a párizsi fellebbviteli bíróság döntésével ellentétesen ez a felelősség nem korlátozható a 2006. szeptember 1-je és 2010. április 6-a közötti időszakra. A párizsi törvényszék utóbbi döntése miatt több száz felperes kártérítési igényét utasították el.

Végezetül hatályon kívül helyezte a versailles-i fellebbviteli bíróság  több mint kétszáz, Svédországban élő nő kártérítési kérelmét visszadobó ítéletét. A testület valamennyi ügyet visszautalta az illetékes bíróságokhoz, valamint a lyoni fellebbviteli bírósághoz újratárgyalásra.

A több mint 65 országba exportáló, a világ egyik veető implantátumgyártójának számító francia Poly Implant Prothese (PIP) tíz éven át gyártotta és forgalmazta szakadásveszélyes termékét, mely et nem engedélyezett szilikongéllel töltöttek fel az illetékes hatóságok tudta nélkül. Becslések szerint világszerte legalább 300 ezer nő kapott az implantátumokból 2010 elejéig, amikor kiderült, hogy a beültetett szilikonos párnák szivároghatnak, és a PIP bezárt. A tönkrement vállalat alapítóját, Jean-Claude Mas-t 2013 decemberében négy év börtönbüntetésre ítélte a dél-franciaországi Marseille büntetőbírósága.

Miután a PIP csődje miatt a sértettek a francia cégtől nem számíthattak kártérítésre, az iparágban vezető pozíciót kivívó TÜV Rheinland felé fordult a figyelem, amelynek feladata az implantátumok minőségének ellenőrzése volt.