Közélet

Német minősítő fizethet rá a rossz francia műcicire

A több mint 10 éve húzódó ügyben több ezer áldozat vár kártérítést.

Egy párizsi fellebbviteli bíróság szerint a német biztonsági minősítő cég, a TÜV Rheinland a felelős többszáz ezer rossz mellimplantátum engedélyezéséért – jelenti az AFP.

A legújabb döntés a francia Poly Implant Prothese (PIP) által gyártott hibás termékek ügyében

világszerte több tízezer nő számára nyithat utat valamiféle kártérítésre.

400 ezer körüli, elsősorban latin-amerikai nő kapott az implantátumokból, ami nyirokcsomó gyulladást okozott és sokan kénytelenek voltak azt eltávolítani is.

Fotó: Shutterstock

A TÜV a felelős gondatlansága és kötelezettségének elmulasztása miatt a bíróság szerint, ugyanakkor a bíróság megszüntette a 2500 felperes közül néhány száz keresetét, különösen azokét a nőkét akik 2006 szeptembere előtt kapták meg az implantátumot.

Az áldozatok szövetségét képviselő ügyvéd örömét fejezte ki az ítélet kapcsán, melynek eredményeként bizonyosságot nyert a német cég felelőssége és megnyílhat az út az áldozatok kompenzációja előtt.

A TÜV számos perrel nézett szembe a botrány 2010-es kirobbanása óta, amikor is kiderült, hogy a PIP orvosi helyett az olcsóbb ipari szilikont használta implantátumaiban.

A német céget más bíróságok felmentették és a biztonsági tanúsító fellebbezett is a döntés ellen, így az végül a francia legfelsőbb bíróságon dőlhet el végleg.

per plasztikai műtét mell implantátum plasztika TÜV Rheinland szilikon
Kapcsolódó cikkek