Nemzetközi gazdaság

Áprilisban tízezer elítéltet sikerült toboroznia az orosz hadseregnek

Oroszország összes vesztesége az ukrajnai háborúban eléri a 197 ezer főt. A toborzás a mecsetekben és a bevándorlási hivatalokban is zajlik.

Az orosz védelmi minisztérium nemrég tovább szélesítette az orosz–ukrán háborúban részt vevő orosz foglyok toborzásának lehetőségeit. Csak idén áprilisban mintegy 10 ezer elítéltet szervezhettek be az orosz hadseregbe – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

Fotó: MTI / AP / Orosz védelmi minisztérium

A számokat elsőként a brit védelmi minisztérium ismertette Twitter-oldalán, hírszezési információkra hivatkozva. A tárca szerint tavaly nyár óta a börtönökben ülő foglyok jelentették a fő utánpótlást a Wagner-csoport Ukrajnában harcoló egységei számára. Ez a lehetőség azonban a hírek szerint már nem elérhető Jevgenyij Prigozsin magánhadserege számára, miután 2023 februárjában elvesztette a hozzáférést az orosz büntetés-végrehajtási rendszerhez, mivel kiéleződött a konfliktusa az orosz védelmi minisztériummal.

A tárca fogolytoborzási kampánya fontos eleme a hadsereg intenzív létszámnövelésének. Ennek bővítésére azért volt szükség, mert a Kreml szeretné elkerülni az újabb kötelező módosítást, ami nagyon népszerűtlen lépés lenne az orosz lakosság körében.

Ugyanakkor Oroszországban továbbra is mindent megtesznek a mozgósítás népszerűsítése érdekében. Az orosz toborzók a közép-ázsiai bevándorlók között is keresnek utánpótlást a hadsereg számára, és kampányokat folytatnak a mecsetekben és a bevándorlási hivataloknál.

Ráadásul nemrégiben az elektronikus behívókat már egyenértékűvé tették a papíralapúakkal, hogy ezáltal is megfosszák az orosz férfiakat a sorozás elkerülésének lehetőségétől.

Andrej Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának egyik vezetője azonban arról számolt be, hogy szerinte Oroszország a mozgósítás jelenlegi szintjén nem lesz képes pótolni a háborúban elszenvedett veszteségeit.

Ukrán beszámolók alapján a harcokban szerdán 610 orosz katona esett el, és Oroszország összes vesztesége az ukrajnai háborúban eléri a 197 ezer főt.

Mit jelent, ha terrorszervezetté nyilvánítják a Wagner-csoportot?

Egyre többország veszi fontolóra, hogy terrorszervezetnek minősítse az orosz üzletember, Jevgenyij Prigozsin által alapított Wagner-csoportot. A zsoldossereg 2014 óta van jelen a köztudatban, amikor bevetették őket a Krím félsziget annektálásakor. Az Egyesült Királyságban már kész a tervezet, amelynek értelmében betiltanák a csoportot, aminek az országban és nemzetközi viszonylatban is jelentősége lehet.

 

 

Wagner csoport háború Ukrajna Oroszország hadsereg elítélt
Kapcsolódó cikkek