Több mint 100 vállalat vett rész az orosz arany szállításában, miután a szankciók betiltották a nemesfém importját a nyugati világban. Sok esetben a nyilvántartás csak az ügyletben részt vevő szállítókat vagy kereskedőket tünteti fel, nem pedig a végső vásárlát, ami lehet finomító, ékszerész vagy akár befektető. Főleg közel-keleti és kínai cégek érintettek, illetve nem egy esetben európiai társaságok közel-keleti leányvállalatai.

A,Lump,Of,Gold,On,A,Stone,Floor
Fotó: Shutterstock

A közel-keleti országba irányuló orosz aranyexport legnagyobb kezelője a Temis Luxury MiddleEast volt, ami a francia Temis Luxury dubaji leányvállalata: a cég 2022. február 24. és 2023 március 3. között 15,6 tonna 863 millió dollár értékű nemesfém behozatalában vett részt. Ezt követte az Emirates csoport tagja, a Transguard 14,6 tonnával, mintegy 820 millió dollár értékben. A Shams Gold Trading 8, a Privilege Group DMCC 7,5, az Al Aseel Jewellery LLC 5,3 és a Paloma Precious DMCC 5,1 tonnával volt érintett – derül ki a Reuters összeállításából.

Néhány tucatnyi cég ennél kisebb mértékben vett részt az üzletben, például a svájci  Open Mineral 3 tonna orosz aranyat szállított az olajmonarchiába 167 millió dollár értékben: az ügyletek a szankciók életbe lépése után az abu-dzabi leányvállalatát érintették, nem pedig a svájci anyacéget. Törökországban nyolc társaság volt érintett egy-egy tonnával. A hírügynökség megkeresésére az érintettek hangsúlyozták, hogy a törvényeknek megfelelőlen cselekedtek, a szankciókat nem sértették meg. 

A Távol-Kelet is egyre népszerűbb: a Hongkongba és szárazföldi Kínába irányuló orosz nemesfémszállítmányok elsöprő többségét egy kínai logisztikai vállalat, a Vpower Finance Security Hong Kong kezelte. A nyilvántartás szerint 20,5 tonna arany, 1,2 milliárd dollár értékben importálta az aranyat. A cég nem reagált a Reuters megkeresésére.

A britek betiltják az orosz véres gyémántokat, az EU is követné a példájukat

Az Egyesült Királyság betiltja az orosz gyémántok kereskedelmét és behozatalát az országba, ezzel jelentős nyomást gyakorolva az Európai Unióra, amely hónapok óta halogatja az ügyet. A drágakövek szankciója a belgáknak fájna a legjobban.