Mint minden olajtermelő közel-keleti ország, az Egyesült Arab Emírségek is törekszik arra, hogy gazdasága nyersanyagexport-függőségét csökkentse. A klímavédelmi irányzat megerősödésével és a technológia fejlődésével a világ egyre kevesebb fosszilis tüzelőanyagot vesz igénybe. Az olajtermelő országok előremenekülnek, és minél hamarabb több lábra állítják gazdaságukat. Ennek lehet az egyik jele az az emírségekkel kapcsolatban felröppent pletyka, amely szerint legalizálnák a szerencsejátékokat.

Abu,Dhabi,,United,Arab,Emirates,-,February,2022:,Panoramic,Abu
Egyre több jel mutat arra, hogy az iszlám vallású és saría-törvénykezésű emírségek új bevételi forrást tehet elérhetővé. Abu-Dzabi nagyot nyerne a szerencsejátékok engedélyezésén.
Fotó: Shutterstock

A szerencsejátékok engedélyezése nagy változást hozna az Egyesült Arab Emírségekben, ahol az iszlám törvénykezés alapján a szerencsejáték tilos és illegális.

A Wynn Resorts, a Las Vegas-i székhelyű szálloda- és kaszinóüzemeltető, valamint más üzleti szereplő is tárgyal az Egyesült Arab Emírségek hatóságaival a szerencsejáték legalizálásáról – a Bloomberg kormányzati és iparági forrásai szerint. 

Ha az Egyesült Arab Emírségek úgy határoz, hogy nyit a szerencsejátékok felé, akkor az egyes emírségek maguk dönthetnek majd arról, hogy engedélyezik-e. Dubaj, Rász el-Haima, Abu-Dzabi és Fudzsejra valószínűleg beszáll a bizniszbe – vélekedtek bennfentesek a hírügynökségnek.

Országon belül a legnagyobb hasznot valószínűleg Dubaj húzná a szerencsejátékok bevezetéséből, amelynek a turizmusa és a pénzügyi szolgáltatóipara felfutóban van. Számos ismert kaszinómárka már most is működik a városban, igaz, nem szerencsejátékot, hanem üdülést biztosít az ügyfeleknek. Beszédes, hogy a szállodát és szórakoztatónegyedet üzemeltető MGM Resorts International vezérigazgatója, Bill Hornbuckle egy május elejei videokonferencián azt mondta: további fejleményekre számít az engedélyezéssel kapcsolatosan a következő hónapokban.

Az Egyesült Arab Emírségekhez évente akár 6,6 milliárd dolláros új bevétel is érkezhet, ami a gazdaság fontos hajtóerejévé válhat, később pedig megelőzheti Szingapúrt

– mondta Angela Hanlee, a Bloomberg Intelligence elemzője.

Mivel a Perzsa-öböl menti országok célja, hogy középtávon csökkentsék az olajexporttól való függésüket, egyre nagyobb az egymás közti verseny más iparágak honosítására és felpörgetésére. Az államok jelenleg még dúskálnak a bevételekben, amelyeket hasznosan költenének el.

Kilépne a fosszilis energia béklyójából, és zöldítene a Közel-Kelet is

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a a Közel-Keleten: Irán, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia is csak tavaly sokkal több ilyen kapacitást épített ki, mint az elmúlt évtizedekben együtt, egy év alatt pedig összesen majdnem 13 százalékkal növelték a tiszta energia felhasználását. A régió gazdaságainak energiamixében található zöldenergia-források arányai azonban még mindig messze elmaradnak a világ más részeiétől.