Nemzetközi gazdaság

Előrenyomultak a honvédők Kelet-Ukrajnában

A kínai kormány eurázsiai különmegbízottja az ukrán külügyminiszterrel egyeztetett a háború megállításáról és a két állam együttműködéséről. A politikusok beszéltek a fekete-tengeri gabonamegállapodás és a nukleáris biztonság szavatolásának kérdéseiről is. Eközben az ukránok Ukrajna keleti részén előrenyomultak, az oroszok pedig tüzérségi lőzáporban megöltek egy kisgyereket szerdán.

Kétnapos látogatást tett Ukrajnában Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja, akivel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalt szerdán Kijevben, kiemelve Kína részvételének fontosságát az Oroszország indította háború lezárásában – derült ki az ukrán külügyminisztérium közleményéből.

china ukraine
Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt szerdán Kijevben.
Fotó: AFP, Getty Images

A megbeszélésen szó esett az Ukrajna és Kína közötti együttműködés aktuális kérdéseiről, valamint a háború megállításának lehetőségeiről.

Kuleba elmondta, hogy Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását okoznák. 

Az ukrán miniszter hangsúlyozta Kína részvételének fontosságát az ukrán elnök békeképletének és a fekete-tengeri gabonamegállapodásnak a végrehajtásában, valamint a nukleáris biztonság szavatolásában.

A háború szerdai áldozatai között volt egy ötéves kisgyerek. Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója este a Telegramon közölte, hogy a gyerek egyike volt annak a három helyi lakosnak, akik meghaltak, ketten pedig megsérültek a régióban található Zelenyivka faluban egy orosz támadásban.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az ukrán erők az elmúlt napon mintegy ötszáz métert nyomultak előre. „Az ellenség 456-szor lőtt állásainkra különböző kaliberű és típusú tüzérségi fegyverekkel és rakétasorozatvetőkkel, ezzel is megerősítve, hogy szó sincs lőszerhiányról, sajnos. Huszonöt összecsapás zajlott le a térségben, és 12 légitámadás” – részletezte a szóvivő, aki az ellenség katonai áldozatairól is beszámolt. Eszerint 107 orosz katona halt meg a Bahmutért vívott ütközetekben, és 153 megsebesült – tájékoztatott az MTI.

 

orosz-ukrán háború Dmitro Kuleba Ukrajna
Kapcsolódó cikkek