Nemzetközi gazdaság

Véget érhet a bizonytalanság: meghosszabbíthatták az ukrán gabonaszerződést

Török tisztségviselők szerint Oroszország továbbra is a paktumban marad, és ezentúl is zavartalanul mehetnek az ukrán gabonaszállító hajók a fekete-tengeri kikötőkből.

Az utolsó pillanatban létrejött egyezség, a megállapodás meghosszabbítása megerősítheti a globális élelmiszerellátást, és egy világszerte kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalat őriz meg. Hivatalos bejelentés is várható hamarosan – mondták a Bloombergnek török tisztségviselők. Erdogan török elnök a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy két hónappal hosszabbították meg a paktumot. Az ukrán infrastrukturális miniszterhelyettes nem erősítette meg az értesülést. Jurij Vaskov sms-ben közölte, korai még nyilatkozni a döntésről. Hasonlóan fogalmazott újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Azt mondta, még nincs mit bejelenteni, Oroszország a megfelelő időben közölni fogja a döntést.

HANDS WITH WHEAT DURING HARVEST
búza, seed, mezőgazdaság, agrár
Fotó: Steve Satushek

A megállapodás eddig mintegy 30 millió tonna termény biztonságos szállítását tette lehetővé 2022 júliusa óta.

Ukrajnából immár Spanyolországba és Kínába is szállítanak gabonát. Az utóbbi időben a szállításokat megnehezítették az összes hajóra előírt kötelező ellenőrzések miatti megszakítások, a vizsgálatok üteme meghatározó lesz abból a szempontból, hogy Ukrajna milyen gyorsan tudja majd elszállítani az idei termést. Közben jó pár európai ország, köztük Magyarország is betiltotta az ukrán gabona importját, mondván, hogy az lenullázza a saját piacukat.

A búza ára az ukrajnai konfliktus kitörése után rekordra nőtt, de a piacon ismét hektikusan mozgott napjainkban, a paktum meghosszabbítása körüli hírek mozgatták az árfolyamot. 

 

 

búzakorridor gabonamegállapodás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek