Tovább nőhet a különbség idén a beruházások terén a tiszta energia javára a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Balcony power plants
PRODUCTION - 15 May 2023, Hesse, Wiesbaden: A balcony power plant hangs on a balcony.      (to dpa "Balcony power plants supply homemade electricity - if used correctly") Photo: Sebastian Christoph Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sebastian Gollnow

A globális energiaberuházásokat vizsgáló jelentés szerint az éves beruházások szintje közel a negyedével nőtt a 2021-eshez képest a tiszta energia kategóriájában, miközben a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését célzó beruházások csak 15 százalékkal emelkedtek ahhoz az évhez viszonyítva. 

Ugyanakkor a tiszta energiához köthető befektetések 90 százalékát a fejlett gazdaságok és Kína adják, 

rávilágítva a gazdag és a szegény országok között fennálló különbségekre. Az IEA szerint a fosszilis beruházások szintje még mindig duplája annak, mint ami lehetővé tenné a globális nettó zéró kibocsátás 2050-es céljának elérését.

A szervezet ügyvezető igazgatója, Fatih Birol azonban hangsúlyozta, hogy a tiszta energiák gyorsabban terjednek, mint azt sokan feltételeznék. Így mára már minden fosszilis beruházásra költött dollárral 1,7 dollárnyi tiszta energiához köthető beruházás áll, szemben az öt évvel korábbi 1-1-es aránnyal. Ugyanakkor az IEA a tiszta energiához köthető beruházások közé számolja az elektromos autókat és az energiahatékonysági lépéseket, amelyek nem kifejezetten az energiatermelést célozzák. A tiszta energia kategóriájában kapnak helyet a megújuló alapú és a nukleáris energiaberuházások is.

Ezen számítás szerint idén 2800 milliárd dollárnyi beruházás irányulhat az energiára, amiből 1700 érintheti az IEA tiszta energia kategóriáját, 

míg a maradék a kőolaj, földgáz és szén termelését célozza. Az utóbbira történelmi rekordértékben áldoznak, hatszorosát annak a szintnek, amelyet 2030-ra el kellene érni, hogy megvalósíthatók maradjanak a 2050-es nettó zéró kibocsátási célok.

A fosszilis energiahordozókra továbbra is jóval többet költ az emberiség, mint ami ahhoz kellene, hogy tarthatók legyenek a klímacélok – húzták alá a jelentésben. Azonban a napenergiára irányuló beruházások idén elérhetik a 382 milliárd dollárt, először lekörözve a kőolajtermelésre fordított összeget, amely 371 milliárd dollár lehet idén.

Szakértők szerint ez jelzi a napenergiában rejlő lehetőségeket, amely a gyors dekarbonizáció legfontosabb eszköze lehet, még ha ironikus módon pont a leginkább napsütötte országok maradnak ki a napenergiához kapcsolódó beruházásokból.

Az IEA ugyanakkor a mostani jelentésben nem ismételte meg 2021-es felhívását, amely szerint a nettó zéró csak úgy érhető el az évszázad közepére, ha már nem születnek újabb kőolaj-, földgáz- és széntermelési beruházások. A szervezet ezen kijelentését az OPEC élesen kritizálta, mondván, az aláássa a globális energiabiztonságot.