A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtökön kemény kritikával illette a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA), mondván, hogy a hatóságnak „nagyon óvatosnak” kellene lennie, és ne próbálja meg aláásni a csoport ipari beruházásait – írta a CNBC.

OPEC Photo Illustrations
Fotó: Shutterstock

Haitham al-Ghais, az OPEC főtitkára szerint az ujjal mutogatás és a csoport tevékenységének a félreértelmezése „kontraproduktív”, a 23 országot tömörítő olajkartell pedig nem az energiaárakat célozza, hanem saját piaci érdekeit próbálja képviselni. Az OPEC kritikája Fatih Birol, az IEA igazgatójának megjegyzéseire érkezett, aki hasonló szavakkal szólította fel a csoportot a piac stabilan tartására.

Szaúd-Arábiának és az olajkartellnek nagyon óvatosnak kell lennie a kitermelési politikájukkal, mert hosszú távon csak maguknak tesznek keresztbe. A magas árak a világgazdaságot gyengítik, és elsősorban a fejlődő országoknak okoz jelentős károkat 

– jelentette ki Birol.

Al-Ghais szerint az ügynökség egyedül az OPEC-re próbálja hárítani a felelősséget a nemzetközi problémákért, és nem veszi figyelembe az elmúlt évek egyéb fontos szereplőit, például a koronavírus-járványt. Arról nem is beszélve, hogy nem az olaj felelős az inflációért, hanem a gyenge monetáris politika.

Az IEA és az olajkartell ebben a hónapban többször is összecsapott, miután az OPEC április 2-án bejelentette, hogy az év végéig jelentősen csökkentenek a termelésükön. A párizsi székhelyű energiaügynökség szerint ezzel meghiúsíthatják a gazdasági fellendülést és újabb ellátási hiányt okozhatnak a nemzetközi piacokon.

Más piacok sokkal volatilisebbek voltak, az olaj pont azért tudott stabil maradni, mert az OPEC közbelépett. Ha valami megzavarta az energiapiacokat, az nem más, mint az IEA károgása, hogy ne fektessünk többet olajba

– mondta al-Ghais.

Pumpjacks operate in the desert oil fields of Sakhir in southern Bahrain on April 22, 2020. (Photo by Mazen Mahdi / AFP)
Fotó: AFP

Az OPEC és az IEA közötti kapcsolat az elmúlt években egyre feszültebbé vált, mivel Birol többször bírálta a termelői szövetség megemelt kitermelési rátáját, hogy a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett kimaradásokat pótolja.

Az IEA elítélése egybecsengett néhány fogyasztó nemzet – a leghangosabban az Egyesült Államok – nézeteivel, amelyek szerint a magas energiaáraknak a háztartásokat károsították.

Az OPEC és az IEA a globális szén-dioxid-mentesítéssel kapcsolatos megközelítésükben is eltértek egymástól. Az IEA többször is kijelentette, hogy a nettó nulla kibocsátáshoz vezető út az olaj, a gáz és a szén felhasználásának erőteljes csökkentését igényli, és egy 2021-es, mérföldkőnek számító jelentésben arra figyelmeztetett, hogy nincs helye új fosszilis tüzelőanyag-projekteknek, ha a világ el akarja kerülni az éghajlati válság legrosszabb következményeit.

Ezzel szemben az OPEC miniszterei és tisztviselői többször is a szénhidrogén- és megújuló projektekbe történő kettős beruházás stratégiáját szorgalmazták, hogy elkerüljék az energiahiányt, miközben a zöld erőforrások nem elegendők a fogyasztói igények teljes körű kielégítésére világszerte.

Az IEA mindent megtesz azért, hogy rossz fényben tüntesse fel csoportunkat, cserébe viszont nem tudnak reális alternatívákat felhozni az energiapiac jövőjét illetően. De azzal, hogy folyton keresztbe tesz nekünk, csak a nemzetközi olajpiacokat rongálják meg 

– nyilatkozta egy interjúban Abdulaziz bin Szalman herceg, az OPEC elnöke és Szaúd-Arábia olajminisztere.