A kínai gazdasági fellendülés javuló kilátásait alapul véve megemelte globális olajkeresleti előrejelzését az IEA nemzetközi energiaügynökség havi rendszeres jelentésének februári kiadásában.

Aerial,Front,View,Of,Oil,Tanker,Ship,On,Open,Sea Aerial front view of oil tanker ship on open sea
Fotó: Igor Karasi

 

A prognózis szerint az idei első három hónapban a korábban becsültnél napi 500 ezer hordóval nagyobb lesz az olajkereslet.

A 2023-as globális olajkereslet a februári prognózis szerint napi 101,9 millió hordó lesz, napi 2 millió hordóval több az egy évvel korábbinál. Januárban napi 101,7 millió hordós olajkeresletet jelzett az idei évre az IEA.

A világ olajkínálata januárban nagyjából stabilan, napi 100,8 millió hordó körül alakult, ezt megelőzően 2022 negyedik negyedévében napi 1,2 millió hordóval csökkent a kínálat elsősorban azért, mert az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia visszafogta a termelését.

Az év egészében azonban a globális kitermelés napi 1,2 millió hordóval növekedhet, főként OPEC+ szervezeten kívüli olajtermelők jóvoltából.

Az OPEC+ kínálata várhatóan valamelyest csökken az Oroszországra kivetett szankciók miatt.

Az orosz olajexport januárban napi 8,2 millió hordóra emelkedett az EU embargójának és a G7-ek finomított termékekre vonatkozó árplafonjának hatályba lépése előtt. A nyersolajexport közel napi 300 ezer hordóval nőtt az előző hónaphoz képest, annak ellenére, hogy az EU-ba irányuló szállítások napi 450 ezer hordóval csökkentek. Az olajtermékexport stabilan napi 3,1 millió hordó körül alakult januárban. Az exportbevétel becslések szerint 13 milliárd dollár körül lehetett, kissé magasabb a decemberinél, de 36 százalékkal az egy évvel korábbi alatt  maradt.

Harminc százalékkal zuhanhatott az orosz olajexport az év elején

Az olajkereslet idei bővülését a kínai újranyitás fűtheti, Oroszország pedig már januárban is számottevő bevételkiesést szenvedhetett el a nyugati szankciók miatt.