Oltási programot hirdet madárinfluenza ellen Franciaország az ősszel, miután a kacsákon elvégzett tesztek hatékonynak bizonyultak – közölte pénteken az ország agrárminisztériuma.

FRANCE - LABOUR - INTERPROFESSIONAL SECTOR OF FOIE GRAS PALMIPEDS France, Dordogne, 2021-09-09. A flock of Mulard ducks on the Garrigue Haute farm in Prats de Carlux. Breeding of Perigord geese and Mulard ducks in short circuits, processing on the farm, farm inn. Interprofessional committee of foie gras palmipeds. Photograph by Maeva Destombes / Hans Lucas.France, Dordogne, 2021-09-09. Un troupeau de canards Mulard dans la ferme de la Garrigue Haute a Prats de Carlux. Elevage d’oies du Perigord et de canards Mulard en circuits courts, transformation a la ferme, ferme auberge. Filiere comite interprofessionnel des palmipedes a foie gras. Photographie de Maeva Destombes / Hans Lucas. (Photo by Maeva Destombes / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Maeva Destombes / AFP

A madárinfluenza világszerte súlyos pusztítást okozott, az elmúlt 18 hónapban több mint 200 millió szárnyas kényszervágását kiváltva, ráadásul az Európai Unióban Franciaország volt az egyik leginkább érintett a betegség kapcsán. Tovább rontja a helyzetet, hogy 

a fertőzés az idei év elején ismét fellángolni látszik az ország délnyugati részén, elsősorban a kacsák körében.

A Reuters cikke szerint ezért Párizs a múlt hónapban már mintegy 80 millió adag oltóanyagra adott le előrendelést, amelyet a francia egészségügyi hatóság, az ANSES utolsó tesztjeit követően erősíthetnek meg. A helyi agrárminisztérium honlapján olvasható tájékoztatás szerint a kedvező eredmények elegendő garanciát nyújtanak, hogy megkezdődhessen az oltási kampány, akár már ősszel.

Mindeddig a kereskedelmi korlátozásoktól tartva a kormányok vonakodtak a vakcinák bevetésétől, ám egyre inkább megtörni látszik az ellenállásuk a kérdésben, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését és a kór emberek közötti átvitelét.

A kísérletek eredményei szerint a vakcinák alkalmasak a vírus terjedésének kontrollálására a kacsák körében. Franciaország két céget bízott meg az oltóanyag fejlesztésével, a francia Ceva Animal Healthet és a német Boehringher Ingelheimet. Azonban nem csak Franciaország kísérletezik hasonló lépésekkel, Hollandia a tojótyúkok, Olaszország pedig a pulykák számára igyekszik oltást fejleszteni. Az első holland eredmények szerint a vakcinák hatásosak.